Kun få kristne i Betlehem i julen efter vold

Skrevet af admin

25/12/2015

Dagens topnyheder

Pilgrimme begyndte torsdag at fejre julen ved Jesu fødested, men festlighederne i Bethlehem blev nedtonet på baggrund af volden og den tiltagende trussel fra jihadister i Mellemøsten.

Lederen af den romerskkatolske kirke området, jordaneren Fouad Twal, ankom til Bethlehem til den traditionelle midnatsgudstjeneste julenat i Fødselskirken. Kirken er bygget over det sted, hvor kristne mener, at Jesus blev født.

For at komme til Betlehem, der ligger på det besatte Vestbredden, skulle Twal på sin tur fra Jerusalem passere den israelskbyggede mur, som adskiller de to byer. En bølge af vold har medført et skarpt fald i antallet af kristne pilgrimme i Betlehem og andre steder i det hellige land i år.

Kun en lille gruppe tog imod Twal i Fødselskirken på grund af en bølge af vold i området i de seneste måneder. De var stolte over at have gjort rejsen til Krybbepladsen i Betlehems centrum.

- Det er vigtigt at være her og sende et signal til kristne, sagde en italiensk nonne, Søster Donatella.

Flere steder på Vestbredden blev israelere torsdag angrebet af palæstinensere. Israelske soldater og vagter svarede igen ved at skyde og dræbe fire palæstinensere.

Foud Twal, som er ærkebiskop i Jerusalem, har opfordret til en "retfærdig og rimelig løsning " på den israelsk-palæstinensiske konflikt. Julegudstjenesten var dedikeret til ofrene for volden og deres familier.

Forud for julegudstjenesten i Betlehem blev to jødiske sikkerhedsvagter stukket ned af en palæstinenser i et industrikvarter på Vestbredden, oplyser det israelske politi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gerningsmanden blev skudt og dræbt af de to ofre, som slap fra angrebet med livet i behold. De er begge israelske sikkerhedsvagter. Kort tid efter forsøgte en palæstinenser at stikke israelske soldater med en skruetrækker ved et checkpoint tæt på Hebron - også på den besatte vestbred. Han blev dræbt af skud, inden han nåede at ramme soldaterne med skruetrækkeren.

Ikke længe efter forsøgte en palæstinenser at ramme en eller flere israelere med en bil. Ifølge den israelske hær blev gerningsmanden dræbt.

/ritzau/AFP