Kun hver tredje godkendte virksomhed har elever

Skrevet af admin

11/10/2013

Mest læste i dag

Der er mangel på praktikpladser til de unge, der er i gang med en uddannelse. Men det er kun tre ud af 10 godkendte virksomheder, der rent faktisk har elever.

Samlet er det 4945 godkendte praktik-virksomheder ud af 15.970, viser en gennemgang af tal for en række brancher, som HK/Privat har lavet. På samme tid mangler 1300 praktikplads inden for de samme uddannelser.

- Dygtige faglærte vokser ikke på træerne, så virksomhederne kan plukke dem, når de lyster. Hvis arbejdsgiverne gerne vil nyde godt af veluddannet arbejdskraft, er de nødt til at oprette praktikpladser til eleverne, siger HK/Privats næstformand, Marianne Vind.

Regeringen har sammen med LO og Dansk Arbejdsgiverforening fremlagt en plan for, hvordan erhvervsuddannelserne skal gøres mere attraktive for de unge.

Og af den plan fremgår det, at der løbende skal oprettes nye praktikpladser. Samt en reel uddannelsesgaranti, så unge, der ikke kan få en praktikplads, i stedet får skolepraktik.

Ser man på de virksomheder, der er godkendte til at have kontorelever, er det kun 2787 virksomheder ud af 9299, der har en elev. Det svarer til 30 procent.

Billedet går igen på handelsuddannelsen, hvor 29 procent - 942 ud 3251 - af de godkendte virksomheder har en elev.

I den grafiske branche ser det ikke bedre ud. Samlet er 1164 virksomheder godkendt til at have mediegrafikerelever, men kun 346 virksomheder har elever, det svarer til 30 procent. Det viser tal fra Grafisk Uddannelsessekretariat.

Marianne Vind mener ikke, at virksomhederne kan diske op med gode undskyldninger for ikke at have elever:

- De nye praktikcentre på erhvervsskolerne sikrer, at praktiktiden i firmaet kan indrettes efter behov. Resten af praktiktiden kan de studerende tage på praktikcentret, siger HK/Privats næstformand.

- De studerende kan kun lære at begå sig på en arbejdsplads, hvis de får en praktikplads, siger hun.

Ifølge 3F mangler 11.583 unge lige nu en praktikplads.

/ritzau/