Kun hver tredje kvinde interesserer sig for kommunalpolitik

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for KLs nyhedsbrev Momentum. 47 procent af danske mænd er interesseret eller meget interesseret i kommunalpolitik ifølge Momentums undersøgelse. Blandt kvinder er interessen noget lavere – nemlig 32 procent.

»Det er et demokratisk problem, hvis det betyder, at færre kvinder involverer sig i politik og stiller op. Heldigvis synes det at være sådan, at hvert valg betyder flere kvinder i politik. Det er en langsom udvikling, men det er på vej,« siger professor og valgforsker på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, til Momentum.

Han mener, at den skæve fordeling i interessen for politik primært er et udtryk for, at uddannelsesniveauet er højere hos mænd. I de yngre generationer er interessen mere ligeligt fordelt mellem kønnene, og her er kvinder bedre uddannede end i de ældre generationer.

Kasper Møller Hansen er dog ikke så bekymret, fordi det faktum, at kvinder interesserer sig mindre for kommunalpolitik end mænd, ikke slår igennem på valgdagen. For de 44 kommuner, som Kasper Møller Hansen, har undersøgt, var valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2009 faktisk 1,8 procentpoint højere for kvinder end for mænd. Kasper Møller Hansen mener, at hver ny generation vil øge interessen og deltagelsen hos kvinder. Men kvindelige politikere skal være synlige.

»Det er vigtigt med nogle kvindelige rollemodeller – også borgmestre, som kan vise vejen ind i politik for andre kvinder. Vi skal selvfølgelig også sikre, at der er gode forhold for begge køn i forhold til at føre et liv som politiker,« forklarer Kasper Møller Hansen.

En af landets kvindelige borgmestre, Syddjurs-borgmester Kirstine Bille (SF), ærgrer sig over kvinders tilsyneladende ringe interesse for kommunalpolitik.

Hun finder det også problematisk, at kvinderne generelt er dårligere repræsenteret end mændene blandt byrådskandidater og byrådsmedlemmer.

»Jeg ved ikke, hvorfor det hænger sådan sammen. Men vi kan nok blive bedre til at formidle hvilken indflydelse vi har, og hvorfor vi synes, det er værd at bruge tid på byrådsarbejdet,« siger Bille, der ikke mener, at interessen for kommunalpolitik stiger med uddannelsesniveauet.

»Det tror jeg ikke på. De mænd, jeg kender i kommunalpolitik, er ikke spor bedre uddannet end kvinderne,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Dagens Gossip