Kunstmuseer satser på brede publikumstræffere

Det samme billede ses på Arken, Louisiana og Statens Museum for Kunst, hvor direktørerne alle bekræfter, at de oftere end før er tvunget til at satse på brede udstillinger, der kan få rigtig mange mennesker gennem tælleapparaterne.

»Det er både godt og skidt,« erkender Poul Erik Tøjner, der er direktør på Louisiana.

»Det er skidt, hvis museerne kun skal lave brede storsælgende udstillinger, men det er godt, at de tvinges til at få mange mennesker i tale - især hvis de, museerne, har noget at sige,« uddyber Tøjner.

Han får opbakning af sin kollega fra Aros.

»Hvis det, man viser, er tilpas interessant, og museerne kan stå inde for det, så synes jeg egentlig, at det er okay med blockbustere,« siger Jens Erik Sørensen.

For seks år siden løb ARoSind i en udmarvende krise, fordi museet insisterede på at vise international samtidskunst uden at skele til, om folk rent faktisk havde lyst til for eksempel at se den amerikanske kunstner Paul McCarthys bloddryppnde figurer af nøgne mænd. Det havde folk ikke.

Da museet efter tre år med underskud lagde stilen om og begyndte at udstille nogle af det store moderne klassikere som Asger Jorn og - ikke mindst - Edvard Munch, kom publikum igen.

»Der er ikke noget ved at gå rundt og lave noget, som der ikke kommer publikum til,« konstaterer Jens Erik Sørensen.

»Og når man først har haft en blockbuster og ligesom har vænnet sig til at have mange mennesker i huset, så vil man gerne have en mere,« tilføjer han.

Det kan også være fint nok, men man skal passe på, at det hele ikke kommer til at handle om blockbustere, for så vil det gå ud over det basale museumsarbejde, det at registrere og forske i kunst samt ikke mindst udviklingen af nykunst, mener billedhuggeren Bjørn Nørgaard.

Han mener, at tendensen til at satse på det salgbare, det spektakulære, det eventagtige risikerer at ramme kunsten evne til at udfordre og kritisere den generelle opfattelse af virkeligheden.

»Og det der det, der er kunstens opgave i det moderne samfund,« siger Bjørn Nørgaard til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip