Kunstner jages for at have malet Putin i dameundertøj

Den russiske provokatør og kunstner Konstatin Altunin er angiveligt flygtet mod Danmark af frygt for, hvad russisk politi vil gøre ved ham.

Det sker efter, at han og en galleriejer på et privat museum i St. Petersborg har haft en række kontroversielle malerier hængende, der blandt andet viser præsident Vladimir Putin i en kort stram nederdel og premierminister Dimitry Medvedev med en meget synlig kavalergang. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

»Efter at han hørte, at russisk politi ventede på ham ved sit hjem, købte Konstatin straks en flybillet til Danmark,« siger galleriejer Alexander Donskoi ifølge AFP og tilføjer:

»Politiet havde godt nok advaret os om at gå stille med dørene før G20-topmødet, som bliver afholdt i byen om en måneds tid, men det er skandaløst, at vi nu bliver anklaget for ekstremisme. Kunst har da intet med politik at gøre,« siger Donskoi.

Læs også: Mand røvede én dollar fra bank: Ville gerne i fængsel

Mens et af de fire konfiskerede malerier viser Putin i nederdelen, der leger med Medvedevs hår, viser et andet landets varmeste fortalere for Ruslands anti-homoseksuelle lov, Vitaly Milonov, stå foran det internationale Gay Pride-bevægelsens regnbuefarvede flag.

»Vi fik nys om, at museet udstillede de ulovlige malerier via en borger, der henvendte sig til os,« siger politiets talsmand Vyacheslav Stepchenko og understreger, at udstillingen havde eksplicitte referencer til de love, som det russiske parlament tidligere på året har vedtaget.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Nemlig at »propaganda for utraditionelle seksuelle relationer« er forbudte. Loven kriminaliserer enhver positiv omtale af homoseksualitet over for børn og unge. Loven, der blev vedtaget med 436 stemmer for og ingen stemmer imod, betyder, at folk i Rusland kan risikere at skulle betale store bøder eller komme i fængsel, hvis de benytter sig af såkaldt homoseksuel propaganda over for mindreårige.

Herudover er »ekstremisme« i form af spot og latterliggørelse også strafbart i landet. Nøjagtig som den russiske domstol stemplede både Pussy Riots protestsange og gruppens hjemmesider og blogs som »ekstremistiske« må det formodes, at de russiske myndigheder igen holder kursen over for Putin-kritiske kunstnergruppe eller individer.

Dagens Gossip