Kupforsøg kan forværre forholdet mellem EU og Tyrkiet

Skrevet af admin

16/07/2016

Dagens topnyheder

Et allerede kompliceret forhold mellem EU og Tyrkiet vil blive endnu mere kompliceret, efter at dele af militæret har forsøgt at tage magten.

Det forudser den sikkerhedspolitiske ekspert Jan Techau, der leder tænketanken Carnegie Europe i Bruxelles.

- Det vil blive meget sværere for os at se Tyrkiet som en partner, som vi gerne vil arbejde sammen med, siger han.

Dele af militæret står bag kuppet, som lørdag eftermiddag ser ud til at være blevet slået ned. 104 kupmagere skal være blevet dræbt, og 2839 militærfolk er tilbageholdt. Præsident Recep Tayyip Erdogan har meddelt, at "forræderne" vil blive straffet hårdt.

- Det er tydeligt, at Erdogan vil benytte lejligheden til at slå endnu hårdere ned på dem, der står i vejen for ham, vurderer Jan Techau.

- Sandsynligheden for, at Tyrkiet bliver mere demokratisk, er lig nul. Det vil sandsynligvis gå ned ad bakke herfra, siger han.

Den tyrkiske regering er i forvejen blevet kritiseret for at indskrænke pressefriheden og underminere domstolenes uafhængighed. Blot få timer efter, at kupforsøget blev slået ned, er 2745 dommere blevet fjernet fra deres job.

Det bliver sværere for EU at retfærdiggøre samarbejdet med landet, hvis borgernes demokratiske rettigheder bliver mere og mere indskrænket.

- EU er nødt til at insistere på nogle af sine værdier. Men unionen har næsten ingen mulighed for at påvirke situationen i Tyrkiet. Samtidig vil EU have mindst lige så meget brug for Tyrkiet i fremtiden, som EU har nu, siger Jan Techau.

Særligt i forhold til flygtninge og migranter er Tyrkiet afgørende. Tidligere på året indgik EU en aftale om at udveksle flygtninge med Tyrkiet, der har fået fremskyndet udbetalingen af milliarder af euro til gengæld.

- Tyrkiet har taget imod mange flygtninge, og hvis landet åbner sluserne, vil EU komme til at mærke det. EU har brug for, at Tyrkiet samarbejder, siger Jan Techau.

- Tyrkiet er også en nøglespiller i forhold til situationen i Syrien, det er en nøglespiller i kampen mod Islamisk Stat, og landet er en vigtig partner i forhold til Iran. Alt vil blive sværere for EU, forudser han.

Allerede i 1987 søgte Tyrkiet om at blive medlem af EU. Trods langstrakte forhandlinger er det endnu ikke sket. Men som led i flygtningeaftalen med EU har Tyrkiet fået løfte om, at der kommer mere skub i forhandlingerne.

/ritzau/