Kurder går fri i terrorsag - selv om flertal finder ham skyldig

Skrevet af admin

08/06/2016

Mest læste i dag

Et flertal er ikke nok til at finde en mand skyldig i en nævningesag.

Det viser sig onsdag i Østre Landsret, som har afsagt kendelse i sagen om millionstøtte til PKK, Kurdistans Arbejderparti, der har udført talrige terrorangreb.

Otte af de 10 kurdiske mænd frifindes. Og en af dem kan prise sig lykkelig for en særlig regel i retsplejeloven.

Fem nævninger og en landsdommer mener, at der er beviser for, at den 54-årige mand aktivt deltog, da der blev skaffet 4,5 millioner kroner til PKK.

Et mindretal - tre nævninger og to landsdommere - stemmer for at frifinde. Der er ikke tilstrækkelig sikkerhed for, at han vidste, at pengene skulle gå til PKK, lyder det.

Stemmerne står altså 6-5, og umiddelbart ser det dermed sort ud for den tiltalte. Men så er der den særlige regel.

Den siger, at mindst to dommere og seks nævninger skal stemme ja, før en tiltalt kan kendes skyldig. Og derfor frifindes den 54-årige.

Anklagemyndigheden har påstået, at han fungerede som en slags kasserer i den gruppe mænd, der kradsede penge ind til tv-stationen Roj TV, som er en del af PKK.

Ifølge tiltalen var han ansvarlig for ikke mindst 140 millioner kroner, hvoraf hovedparten kom fra udlandet.

Men hertil siger en del af nævningetinget som nævnt, at der kun er bevis for 4,5 millioner kroner.

Der er ikke tvivl om, at han i mange tilfælde proppede kontanter i boksen hos Danske Bank på Vesterbro i København. Det viser overvågningsfilm.

Forinden var pengene blevet bragt til Dansk-Kurdisk Kulturcenter. Her er der fundet PKK-flag og andre ting, som gør, at der er en "vis tilknytning" til PKK, vurderer landsretten.

Pengene var blevet betalt af restauratører, grønthandlere og en lang række andre selvstændige erhvervsdrivende rundt om i landet.

Ifølge landsretten havde den 54-årige en mere overordnet rolle i forhold til indsamling af penge.

/ritzau/