Kurdere får betingede domme for millionstøtte til PKK

Skrevet af admin

15/06/2016

Mest læste i dag

Trods domme på fire og fem års fængsel skal to kurdiske mænd ikke afsone yderligere i en sag om millionstøtte til PKK. Mændene slipper også for at blive udvist. Dommen er faldet onsdag i Østre Landsret.

Den ene af de dømte, en 49-årig mand, har fået fem års fængsel. Men landsretten har valgt at gøre straffen betinget. Den anden, en 75-årig mand, er idømt fire års fængsel. På nær tre måneder gøres straffen betinget.

De tre måneder skal manden dog ikke afsone. Det har han allerede gjort, i forbindelse med at han har siddet varetægtsfængslet i sagen.

Angående den 49-årige har landsretten vurderet, at sagsbehandlingstiden har været så lang, at det i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention kun kan forsvares at give en betinget dom.

Mændene slipper også for at blive udvist af Danmark. Det havde anklagemyndigheden krævet. Men landsretten har i stedet valgt at give mændene en såkaldt betinget udvisning. Det er en slags gult kort, som betyder, at de kan blive i landet.

Dommen sætter punktum i den hidtil største sag om finansiering af terrorisme. Den har været under behandling i retssystemet igennem næsten tre år.

Oprindeligt påstod anklagemyndigheden, at 10 kurdiske mænd havde indsamlet og kanaliseret i alt op til 140 millioner kroner til PKK, Kurdistans Arbejderparti.

Men beviserne har vist sig at være for svage for de flestes vedkommende. Kun to af de tiltalte er fundet skyldige.

29 millioner kroner blev i 2006 og 2007 overført af den 49-årige direktør i et mindre distributions- og transportfirma.

Desuden indsamlede den 75-årige pensionist 4,5 millioner kroner. Politiets aflytninger har dokumenteret, at han fungerede som en indpisker, når der skulle skaffes bidrag fra grønthandlere, pizzeriaejere og andre selvstændige.

I første omgang gik pengene til den kurdiske tv-station Roj TV. Det afgørende spørgsmål under sagen har været, om de tiltalte var klar over, at der var en så tæt forbindelse mellem tv-stationen og PKK, at der reelt var tale om støtte til PKK.

Såvel pensionisten som direktøren havde denne viden, har landsretten slået fast.

For eksempel er begge blevet fotograferet i selskab med PKK-ledere i det nordlige Irak. Desuden viser et billede direktøren stå med en Kalasjnikov-riffel foran en statue af en af bevægelsens grundlæggere.

Et flertal i landsretten har konkluderet, at PKK er en terrororganisation, der gennem væbnet kamp og dødelige angreb på civile forsøger at destabilisere det tyrkiske samfund og at skræmme befolkningen.

Derimod mener to nævninger, at PKK er en legitim modstandsbevægelse, som kæmper mod Tyrkiet, som ikke er en retsstat.

/ritzau/