Kurdere frygter Islamisk Stat begår massakre i Kobani

Skrevet af admin

03/10/2014

Mest læste i dag

Den øverstkommanderende for de kurdiske styrker, der forvarer den syriske by Kobani på grænsen til Tyrkiet mod Islamisk Stat, siger, at de militante islamister rykker stadigt nærmere.

- Der er mindre end en kilometer mellem os nu. Vi er i et lille belejret område. Ingen forstærkninger er nået frem til os, og grænserne er lukkede, siger den øverstkommanderende, Esmat al-Sheikh, over telefonen til Reuters.

- Jeg forudser, at de vil slå mange ihjel og stå bag store ødelæggelser. Der er bombardementer i gang med kampvogne, artilleri og mortergranater, siger han.

Den fængslede leder af den kurdiske bevægelse PKK, Abdullah Öcalan, advarede for to dage siden om, at fredsforhandlingerne mellem Tyrkiet og hans bevægelse vil blive indstillet, hvis Islamisk Stat får lov til at gennemføre en massakre i Kobani i Syrien, uden at Tyrkiet griber ind.

Advarslen fra PKK-lederen bliver forsøgt nedtonet af den tyrkiske regering, som peger på den vanskelige situation tyrkerne står over for i Syrien og Irak.

- Vi vil ikke se Kobani falde. Vi vil gøre alt for, at det ikke sker, sagde den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, tidligt fredag. Men han lagde senere på dagen afstand til sin egen udtalelse i en tv-diskussion.

Her advarede han om, at en tyrkisk militær operation kunne trække Tyrkiet ind i en langt større konflikt.

- Nogen siger: Hvorfor beskytter I ikke kurderne i Kobani? Hvis de tyrkiske styrker går ind i Kobani, og tyrkiske mindretal i Yayladag derefter beder os om hjælp, så måtte vi også gribe ind der, hedder det i hans reviderede udsagn, hvor han talte om flere forskellige etniske grupper i grænseregionen.

Iagttagere siger, at den tyrkiske regering frygter dels, at de amerikansk-ledede bombardementer kan styrke både militante kurdere og Syriens regime, og Ankara har efterlyst en mere langsigtet strategi for den internationale indgriben.

Tyrkiets parlament gav torsdag landets militære styrker mandat til at udføre militære operationer i Irak og Syrien mod Islamisk Stat og andre terrorgrupper.

Mandag sendte tyrkerne en række kampvogne frem til grænsen til Syrien og holder nu til nordvest for Kobani.

Islamisk Stats fremfærd i grænseområdet har tvunget mindst 160.000 kurdere på flugt til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters