Kurdisk-arabisk alliance indleder angreb nær IS' hovedby

En kurdisk-arabisk alliance siger i en erklæring tirsdag, at de har indledt en større offensiv mod Islamisk Stat nord for bevægelsens hovedkvarter i byen Raqqa.

- Med deltagelse af alle enheder fra Syriens Demokratiske Styrker (SDF) har vi indledt en operation for at befri den nordlige del af Raqqa-provinsen, skriver SDF på alliancens Twitterprofil.

Alliancen henviser til udtalelser fra den kurdiske kommandant Rojda Felat.

Fremstødet mod Islamisk Stat vil blive støttet af luftangreb fra den amerikanskledede koalition i Irak og Syrien, siger SDF.

- Rusland er parat til at koordinere med kurdere og med USA ved en offensiv mod byen Raqqa, hvor Islamisk Stat har hovedkvarter, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, til det franske nyhedsbureau AFP.

SDF skriver på Twitter, at offensiven skal befri territoriet nord for Raqqa for Islamisk Stat og også sikre byer, som allerede er erobret tilbage fra jihadisterne. Men selve byen Raqqa bliver ikke nævnt.

SDF blev dannet i oktober som en alliance mellem de magtfulde kurdiske enheder YPG og arabiske og assyriske oprørsgrupper og militser.

Den nye offensiv indledes kun tre dage efter, at den ledende amerikanske general i regionen, Joseph Votel, overraskende besøgte det nordlige Syrien og mødtes med SDF-ledere og amerikanske militærrådgivere, som arbejder sammen med arabiske oprørsgrupper i landet.

- Han var i Syrien som led i forberedelserne af offensiven mod Raqqa, siger oprørskilder.

USA har omkring 200 rådgivere på landjorden i Syrien.

Votels besøg fandt sted samtidig med, at de første af mere end 250 amerikanske elitesoldater kom til landet.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger, at fly fra koalitionen tirsdag gennemførte et stort antal luftangreb nord for Raqqa.

Islamisk Stat (IS) blev etableret i begyndelsen af Irakkrigen i 2004 og har siden 2013 også kæmpet i Syrien. IS har udråbt et kalifat, en islamisk stat under lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Hovedbyen er Raqqa.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip