Kurdisk milits er tæt på IS-hovedstad i Syrien

Kurdiske styrker er ifølge den amerikanske tv-station CNN rykket tæt på den syriske by Raqqa, som kontrolleres af Islamisk Stat (IS).

- Kurdiske YPG-enheder har kontrol over en del forposter langs en lang skyttegrav, som i princippet er frontlinjen mod Raqqa, oplyser CNN, som anslår, at kurderne står omkring 35 kilometer fra jihadisterne og hovedbyen i Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Der er dog ikke tale om en nært forestående kurdisk offensiv mod Raqqa.

De kurdiske enheder i området siger, at kamp mod Islamisk Stat er en pligt for menneskeheden snarere end et hævntogt for de venner og pårørende, som de har mistet. De har overvejende kun gamle AK-47'ere til rådighed og er indsat som en defensiv linje i området.

Oprørerne i Islamisk Stat erobrede Raqqa fra syriske regeringsstyrker i marts 2013, og i juni samme år erklærede Islamisk Stat, at klager kunne indgives til deres hovedkvarterer i Raqqa.

- For tre dage siden så vi 14 luftangreb, som pludselig skete meget nær, hvor vi er.

- Derefter hørte vi franske oplysninger, om at franske fly havde bombet, siger et medlem af den kurdiske milits, Bahoz, til CNN fra sin position ved den mindre by Ayn al Issa.

- Vi vil gøre vort bedste for at hævne Paris, siger han med henvisning til forrige fredags angreb, der kostede 130 mennesker livet i den franske hovedstad.

Både det amerikanske, det franske og det russiske militær har stor fokus på Raqqa.

Frankrig har siden 14. november optrappet luftangrebene mod Raqqa.

- Islamisk Stat er begyndt at flytte ledere og deres familier fra Raqqa til Mosul af sikkerhedshensyn, siger overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Under kampe i den seneste uge har kurdere med støtte fra en amerikanskledet luftkampagne forhindret Islamisk Stat i at kunne bruge landevej 47 som forsyningslinje mellem Raqqa og områder i Irak - deriblandt hovedbyen Mosul.

Raqqa havde i 2004 omkring 220.000 indbyggere.

/ritzau/

Dagens Gossip