Kurdisk onkel var indpisker i pengeindsamling

Skrevet af admin

26/11/2013

Dagens topnyheder

I det kurdiske miljø har en ældre herre fra Frederiksberg fungeret som en energisk dynamo, når det gjaldt om at indsamle penge fra erhvervsdrivende og andre.

Det er kommet frem under tirsdagens retsmøde i den langstrakte straffesag om påstået millionstøtte til oprørsbevægelsen PKK, som står på terrorlisterne.

Den ældste af de 10 tiltalte kaldes onkel og er 72 år. Med myndig og bestemt stemmeføring besvarede den lille slipseklædte mand i Københavns Byret spørgsmål fra anklagerne.

- Jeg brænder dag og nat for det her, fortalte han via tolk i Københavns Byret.

Aflytninger af hans hjem fra marts til september 2012 viser, at han har været meget ihærdig - også når det gælder etableringen af kurdernes såkaldte folkeforsamling på Strandgårdsskolen i Ishøj.

"70 - 80 procent af de opstillede kandidater har vi ... har jeg udpeget," siger han på en af de aflyttede samtaler.

Under aftenmøder hos den 72-årige blev der talt om "kontingent til kammeraterne", og han kritiserede andre for ikke at gøre nok.

"Hvad er det for et engagement? Er I blevet født med en sølvske i munden?", rasede han på et tidspunkt.

Senere handlede diskussionen om den kurdiske ejer af en kæde af restauranter. Onkel var skuffet over ejerens bidrag. Det ene år var beløbet 25.000 kroner, det næste 15.000 kroner.

- Nogle, jeg havde store forventninger til, har givet mindre, end jeg forventede, og det kritiserer jeg, forklarede han.

- Med mindst 80 ansatte og mindst 10 restauranter burde han være mere solidarisk over for sit eget folk, sagde onkel om restauratøren. Og han tilføjede, at bidragene kom uden tvang.

- Jeg ved ikke, hvorfor anklageren fokuserer på disse ting, som om de er ulovlige, sagde den 72-årige.

Anklagemyndigheden påstår, at den 72-årige har medvirket til at indsamle mindst 16 millioner kroner over fire år, og at pengene er gået til PKK.

Både onkel og de ni andre nægter sig skyldige i tiltalen om økonomisk støtte til terror. En af mændene anklages for at have formidlet næsten 140 millioner kroner.

Indtil nu har byretten brugt 19 dage på sagen. Endnu har kun et par af de tiltalte været afhørt.

/ritzau/