Kurdisk parti sejrer og afviser koalition med Erdogan

Lederen af det prokurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) afviser at indgå i et regeringssamarbejde med Tyrkiets største parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP.

- Debatten om et udøvende præsidentembede og diktatur er slut i Tyrkiet med dette valg, siger Selahattin Demirtas på et pressemøde i Istanbul ifølge nyhedsbureauet Reuters.

HDP står med næsten alle stemmerne gjort op til knap 13 procents opbakning. Dermed har partiet klaret spærregrænsen og kommer i parlamentet.

Den store taber er AKP, som lander lige over 40 procent, hvilket betyder, at partiet mister sit flertal.

AKP, der er grundlagt af Erdogan i 2001, ønsker at erstatte den nuværende parlamentariske styreform med en præsidentiel, hvorved parlamentet - af nogle - frygtes forvandlet til en forsamling uden reel magt.

Der var før valget et håb blandt nogle om, at AKP sammen med det prokurdiske parti HDP ville samarbejde og finde en løsning på den kurdiske konflikt i landet.

Men den tanke var i virkeligheden død allerede før søndagens parlamentsvalg, fortæller Daniella Kuzmanovic, som er lektor ved Københavns Universitet og Tyrkiet-ekspert.

- Det prokurdiske parti har meget kategorisk afvist, at den forfatning, som AKP kunne tænke sig - altså en forfatning med et stærkt præsidentembede - ikke kommer på tale, siger Daniella Kuzmanovic.

/ritzau/

Dagens Gossip