Kurdisk region i Irak slår revner: Tre dræbt i optøjer

Tre mennesker har lørdag mistet livet i uroligheder i Iraks kurdiske region.

Demonstranter gik i Sulaimaniyah-provinsen til angreb på en række myndighedskontorer, som bliver brugt af Kurdistans Demokratiske Parti (KDP).

Siden 1. oktober har utilfredse kurdere været på gaden for at protestere over en økonomisk krise, som mange bebrejder den regionale regering for at være skyld i.

I regeringen sidder KDP i koalition med andre parter.

Før weekenden udviklede demonstrationerne sig dog voldeligt, og i alt fem mennesker er blevet dræbt i optøjerne.

Urolighederne truer med at få den kurdiske region til at slå alvorlige revner i en tid, hvor kurdiske soldater i forening med en international koalition bekæmper Islamisk Stat.

Kurderne er de eneste i det samarbejde, der kæmper mod militante fra Islamisk Stat på jorden.

I byen Kalar blev to personer lørdag dræbt af skud, efter at demonstranter var begyndt at hærge et KDP-kontor. Det oplyser en læge på det lokale hospital samt en kurdisk sikkerhedskilde.

En tredje person mistede livet, da demonstranter i byen Qaladize satte ild til et partikontor for KDP. Vedkommende blev brændt ihjel.

I en skriftlig udtalelse reagerer KDP på urolighederne ved at skyde skylden for protesternes voldelige eskalering på den politiske opposition.

Demonstrationerne, der er de mest voldsomme i regionen i årevis, er udtryk for de politiske sprækker i regionens to magtcentre.

Sulaimaniyah kontrolleres af Kurdistans Patriotiske Union (PUK) og Gorran-partiet, der er låst i en magtkamp om regionens præsidentembede.

I Erbil- og Duhok-provinserne, hvor KDP dominerer, er sikkerheden ved PUK's og Gorrans partikontorer skærpet i frygt for hævnaktioner.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip