Kurdiske oprørere klar til at trække sig ud af Tyrkiet

Det oplyser Murat Karayilan, der er militær leder af de kurdiske oprørere.

Tilbagetrækningen sker som led i forhandlinger med den tyrkiske regering om fred efter tre årtier med konflikt og mere end 40.000 dræbte.

»Tilbagetrækningen kommer til at ske gradvist, og det er hensigten at få den afsluttet så hurtigt som muligt,« siger Murat Karayilan ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Karayilan vil tilbagetrækningen begynde 8. maj, men den vil blive sat i bero, understreger Murat Karayilan, »hvis den tyrkiske hær indleder nogen former for operation imod os«.

Det er planen, at de kurdiske oprørere vil trække sig tilbage til sikre baser i det nordlige Irak.

Ifølge Karayilan er der tre trin i processen henimod fred med den tyrkiske regering. De tre trin omfatter garantier for kurdernes rettigheder, tilbagetrækning og afvæbning af oprørerne samt løsladelse af alle fængslede medlemmer af det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK, heriblandt den tidligere leder, Abdullah Öcalan, der har været fængslet siden 1999.

Fredsprocessen blev netop indledt for et halvt år siden, da Öcalan indledte forhandlinger med de tyrkiske myndigheder.

Efterfølgende gav Karayilan ordre til sine tilhængere om at nedlægge våbnene.

PKK har siden 1984 kæmpet for en selvstændig kurdisk stat. Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan har sat megen af sin politiske prestige ind på forhandlingerne med PKK. Siden Erdogan kom til magten i 2002, har kurderne fået flere rettigheder, blandt andet er kurdiske tv-udsendelser blevet tilladt, ligesom valgfrie kurser i kurdisk sprog er kommet på skoleskemaerne på de offentlige tyrkiske skoler.

Kurderne udgør op mod 20 procent af Tyrkiets 76 millioner store befolkning.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip