Kvaliteten halter på erhvervsskolerne

Det viser tal fra den hidtil mest omfattende undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed med erhvervsskolerne foretaget på vegne af Håndværksrådet.

Håndværksrådets knap 20.000 medlemsvirksomheder er ifølge rådet afhængige af dygtig, faglært arbejdskraft for at forblive konkurrencedygtige, skabe job og lærepladser samt være med til at sikre Danmarks erhvervslivs samlede konkurrenceevne. Dertil er søgningen til erhvervsuddannelserne – både i kvalitet og kvantitet – kraftigt faldende, og det rammer virksomhedernes konkurrenceevne, lyder det fra Håndværksrådet i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen, der bygger på svar fra knap 3.000 små og mellemstore virksomheder samt 100 lærlinge, afdækker en række problemer med kvaliteten på erhvervsskolerne.

At 22 procent af håndværksmestrene ikke mener, at lærlingene lærer nok på erhvervsskolerne, vækker stor bekymring hos Heike Hoffmann, chefkonsulent i Håndværksrådet.

»Vores konklusion er, at der mere end noget andet er behov for en kvalitetsreform samt et kritisk kig på de tilgrænsende uddannelsespolitiske områder som for eksempel folkeskolen og den vejledning, der foregår dér,« siger han og uddyber:

»En kvalitetsreform bør primært koncentrere sig om den kritik, der har været af undervisernes kvalifikationer, niveauet af skolernes udstyr, maskiner og materialer, om lærlingen lærer nok samt den enkelte lærlings motivation«.

Udfordringen for landets erhvervsskoler ligger imidlertid ikke kun i kvaliteten, og i det faldende antal optag. Også det høje frafald blandt eleverne har længe været problematiseret. Sidste år begyndte cirka 24.000 unge på en erhvervsuddannelse. Det er det laveste antal i ti år, og siden 2003 er tilslutningen til de erhvervsfaglige uddannelser overordnet faldet med 13 procent.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip