Kvindeinstruktører er en Hollywood-minoritet

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

Selvom der var kvindelige filminstruktører bag kassesucceserne "Pitch Perfect 2" og "Fifty Shades of Grey" var det endnu engang småt med det feminine islæt bag kameraet i 2015.

En ny rapport viser, at der sad en kvinde i instruktørstolen i 9 procent af de 250 mest indtjenende film i USA, hvilket var en lille stigning på to procent i forhold til året før, men samtidigt ikke mere end i 1998. Det skriver magasinet Variety.

Rapporten er lavet af San Diego Universitets Center for Women in Television and Film, der har foretaget den samme undersøgelse de seneste 17 år. Her fremstår 2000 som en foreløbig højdespringer med 11 procent kvinder i de mest indbringende film.

Martha Lauzen, der er administrerende direktør for centret, er dog ikke voldsomt overrasket over resultatet.

- Det tager lang tid, før store virksomheder ændrer deres adfærd. Det ville være urealistisk at forvente, at attituden til kvindelige instruktører ændrer sig over natten, men intet i vores data antyder, at der overhovedet er en ændring inden for horisonten, siger hun ifølge Variety.

Bølgerne går allerede højt i filmbranchen, hvor flere kvindelige skuespillere er trætte af at blive betalt mindre end deres mandlige kolleger.

Jennifer Lawrence skrev blandt andet et meget omtalt essay i oktober, da en række hackede emails hos Sony afslørede, at hun blev spist af med håndøre for sin rolle i "American Hustle" sammenlignet med de mandlige skuespillere i filmen.

- Jeremy Renner, Christian Bale og Bradley Cooper (de mandlige roller i "American Hustle", red.) kæmpede alle sammen og fik stærke aftaler. Jeg er sikker på, at de blev rost for at være hårde og taktiske, mens jeg havde travlt med at bekymre mig om ikke at fremstå som en diva og ikke at få en retfærdig løn, skrev Lawrence blandt andet.

/ritzau/FOKUS