Kvindelige ansatte stjæler mest

Skrevet af admin

22/10/2013

Dagens topnyheder

Tyveri forbindes ofte med kriminelle kunder, men butikkernes egne ansatte tegner sig for over en tredjedel af det samlede tyveri. Mens kunder årligt stjæler for 1,6 milliarder kroner, stjæler de ansatte for 1 milliard kroner.

Det viser svar fra 605 af butikkernes egne chefer i Norden, herunder 139 i Danmark, i en undersøgelse, som sikkerhedsfirmaet Infratek har foretaget.

Ifølge undersøgelsen begås kunders tyverier oftest af mænd. De står for 55 procent af kundernes tyverier i Danmark. Men ser man udelukkende på tyveri blandt ansatte, er situationen omvendt. Her står kvinder for 59 procent af tyveriet.

- Det kommer som en stor overraskelse for os, siger direktør Bjarne Plahn fra Infratek Sikkerhed Danmark til Politiken.

En umiddelbar forklaring på flertallet af kvinder blandt de uærlige ansatte kunne være, at der er flere kvinder ansat i butikkerne. Men ifølge Danmarks Statistiks tal er 180.000 kvinder og 235.000 mænd ansat i i handelssektoren, påpeger Infratek.

I Det Kriminalpræventive Råd (DKR) er Marianne Becker Andersen lige så undrende over, at flere kvinder tilsyneladende begår tyveri mod deres egen arbejdsplads. Hun peger på, at mænd oftest er overrepræsenteret i kriminalstatistikker.

Men en mulig årsag være, at kvinder er mere påvirkelige af utilfredshed med arbejdet.

- Når det drejer sig om svind fra arbejdspladsen, tyder noget på, at der er en sammenhæng mellem medarbejderes tilfredshed med arbejdet, og hvor meget de tager med hjem fra arbejdspladsen.

- Her kan der måske være nogle kønsspecifikke forskelle, men det er desværre ikke noget, som vi har undersøgt, siger Marianne Becker Andersen til Politiken.

Ser man nærmere på de uærlige ansatte, er de i antal ret få, men de stjæler i gennemsnit for store beløb. Mens tyvagtige kunder i snit stjæler for 425 kroner, stjæler ansatte for 1830 kroner om året, viser undersøgelsen ifølge Politiken.

/ritzau/