Kvinden må gerne være familiens skaffedyr

Kun én procent ville have det dårligt med det, viser undersøgelsen, som bygger på besvarelser fra 1.103 repræsentativt udvalgte danskere.

Mænd er tilsyneladende mere positive end kvinderne over, at være i et forhold hvor kvinden tjener mest. 62 procent af mændene svarer, at de ville have det godt med at have en kæreste eller kone, der tjener mere end dem, mens 54 procent af kvinderne har det godt med selv at tjene mest i forholdet.

»Det viser, at der er sket et skred i vores holdninger til kønnene, og at den traditionelle opdeling med manden som hovedforsørger ikke eksisterer i samme grad. For begge køn er der for alvor ved at komme et opbrud i synet på, hvad der er en »rigtig« mand og en »rigtig« kvinde, og mænd ligger ikke længere i så høj grad under for presset om at være hovedforsørger,« siger Pernille Tanggaard Andersen, sociolog og lektor ved Syddansk Universitet.

Hun tror, at det især er kvindernes store synlighed på de videregående uddannelser, der er med til at ændre den traditionelle forestilling om, at manden skal være skaffedyret i familien – men når flere mænd end kvinder ser positivt på, at kvinden tjener mest i forholdet, hænger det sammen med, at der blandt kvinder stadig kan være en idé om, at det er en kvalitet ved en mand, hvis han tjener flere penge end dem.

I praksis er det da også oftest manden i forholdet, der tjener mest. Det bekræfter den nye undersøgelse fra Gallup: 45 procent af mændene svarer, at de tjener mest i forholdet, mens 19 procent af kvinderne siger, at de selv tjener mest.

Nogle af de stereotype opfattelser af, hvad det vil sige at være mand, og hvad det vil sige at være kvinde, eksisterer stadig, mener kønssociolog Cecilie Nørgaard.

»Det kommer bag på mig, at så mange ville have det godt med, at kvinden tjener mest. For jeg synes trods alt, at der stadig mange steder hersker gamle forestillinger om, hvordan man skal være mænd, og hvordan man skal være kvinder. Derfor overrasker de tal mig, men det er da en glædelig overraskelse,« siger hun.

Journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen har redigeret og bidraget til bogen »Mandens Byrde« om moderne mænd, som lige er udkommet. Han tror, at det i dag er politisk ukorrekt at indrømme det, hvis man har et problem med, at kvinden tjener mest i forholdet.

»Der er ligesom sket et skift i forhold til, hvad der er politisk korrekt at sige. Når man får det spørgsmål, ved man godt, hvad der er det rigtige at svare – og så kan det godt være, at man helt konkret i sit levede liv har det anderledes,« siger Anders Haahr Rasmussen.

Samtidig hæfter han sig ved, at flere mænd end kvinder svarer, at de ville have det godt med, at kvinden får den højeste løn i forholdet.

Han håber på, at det kan blive et udgangspunkt for en mere nuanceret debat om ligestilling.

»Det er et skidegodt eksempel på, at de der mønstre sidder i os alle sammen, og at ligestillingsproblemerne ikke er noget, som mænd behøver have skylden for. Det kunne være et udgangspunkt for at tale om de her ting på en ikke-bebrejdende måde. Tit trækker mænd sig ud af sådan nogle ligestillingsdiskussioner, fordi de føler, at der simpelthen ikke er noget at vinde. Det er ren bebrejdelse«.

Dagens Gossip