Kvinder føler sig presset til abortpiller

Antallet af medicinske aborter er eksploderet, viser tal fra databasen Tigrab. På bare ti år er andelen af alle aborter foretaget med piller frem for et kirurgisk indgreb steget fra 23 til 62 procent.

Men mange kvinder føler sig presset til at vælge den medicinske metode af læger, selvom den kan være smertefuld og traumatiserende, advarer ekspert ifølge Søndagsavisen.

- Dybest set er det økonomien, der styrer, for det er meget billigere og nemmere at udføre en medicinsk abort. Men det er ikke det bedste for alle, for det kan være en smertefuld, ensom og ulykkelig oplevelse, siger lektor i folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet Birgit Peterson til Søndagsavisen.

Mange kvinder henvender sig i Birgit Petersons psykiatriske praksis og fortæller, at de har følt sig presset af en læge til at vælge den medicinske metode. Det kan Ea Heerwagen-Jensen nikke genkendende til.

- Det kan godt være, jeg havde et valg på papiret, men det følte jeg ikke i situationen. Det føltes som et pres fra lægen, siger hun.

Men den 20-årige kvinde endte i et smertehelvede.

- Det føltes som små veer, og jeg begyndte at bløde helt vildt meget. Det føltes som om, hele underlivet var ved at blive presset ud af mig – en virkelig stærk smerte, siger hun og understreger, at de psykiske konsekvenser ved at stå alene derhjemme og skulle abortere har sat sig som dybe sår.

Sundhedsvæsnet får den samme takst lige meget, om der er tale om en billigere medicinsk abort eller en meget dyrere kirurgisk abort, så der er et incitament til at vælge den billigste løsning på hospitalerne, forklarer sundhedsøkonom Jes Søgaard.

- De seneste 10 år har man haft et takseringssystem, der betyder, at sygehusene får samme takst for den medicinske og kirurgiske metode og derfor har et incitament til at vælge den billigste løsning, som selvfølgelig er lægefagligt begrundet, siger han.

Men ledende overlæge på Rigshospitalets fødeafdeling Øjvind Lidegaard afviser blankt, at han tænker på økonomi, når han anbefaler den medicinske abort til kvinder.

- Vi anbefaler det, fordi der er halvt så stor risiko for infektioner som ved det kirurgiske indgreb, og fordi man undgår at komme i narkose, hvilket også kan give komplikationer, siger han, men understreger.

- Hvis læger maler skønmalerier, og kvinderne får nogle andre oplevelser, er det selvfølgelig problematisk.

//Søndagsavisen

Dagens Gossip