Kvinder fører an i kampen om at blive Camerons afløser

Skrevet af admin

05/07/2016

Mest læste i dag

Theresa May vinder med stor margin den første afstemning om formandsposten i det konservative parti i Storbritannien, oplyser en partikomité ifølge flere britiske medier.

Den konservative minister May, der ligesom afgående premierminister David Cameron ønskede at blive i EU, har fået 165 stemmer. Hun har dermed opbakning fra over halvdelen af parlamentarikerne.

Andrea Leadsom er noteret for 66 stemmer, rapporterer BBC.

Dermed står det umiddelbart til at blive en kvinde, der skal overtage efter Cameron - som partiformand og premierminister.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Liam Fox, der blot fik 16 stemmer, elimineret.

Lykkes det May at vinde, vil hun blive den blot anden kvinde på posten som premierminister i Storbritannien.

Den første, Margaret Thatcher, var i 1980'erne en markant skikkelse i både indland og udland.

Da det stod klart, at et flertal af de britiske vælgere 23. juni havde stemt for at forlade EU, meddelte David Cameron, at han vil trække sig - senest til oktober.

Siden har der været en hidsig debat i kongeriget. Skal en kommende formand og dermed premierminister komme fra den konservative fløj, der vil forlade EU. Eller skal vedkommende tilhøre den fløj, som vil blive.

Tirsdag er bekymringen for økonomiske konsekvenser af et brexit steget. Den kommer med en erkendelse hos briterne af, at en betydelig told på varesalg mellem EU og Storbritannien ikke kan undgås - i hvert fald i første omgang.

Desuden er handel med værdipapirer indstillet af flere aktører. Det sker på grund af den usikkerhed, brexit medfører.

/ritzau/