Kvinder har da ikke forstand på vin!

Faktisk er kvinder fantastiske til at smage vin fordi vi elsker at bruge vores sanser på en fokuseret, bevidst måde. Vi lægger mærke til vinen dufte og smagsnuancer, og hæfter os ved detaljer såsom om vinen er frugtig, syrlig, kraftig, blød eller frisk for så at tage stilling til, hvad vi kan lide – eller ikke lide – ved den.

Jeg er opvokset blandt vinstokke i Argentina og har arbejdet med vin hele mit voksne liv. Det er min passion at gøre vin mere usnobbet og åbne vinens vidunderlige verden for kvinder. For vi kvinder får et kick af at være rigtig gode til alt det, vi gør. Og nu vil vi gerne være gode til alt det, der har med vin at gøre, men det skal være på en fængende måde med fokus på den individuelle sanseoplevelse. Stadig flere kvinder siger deres mening om vinen og hvilken type, de foretrækker og bliver på den måde de mere involveret i købet af vin.

At opnå viden om vin er:

Sjovt. Det kan blive en hobby, som du kan udvide i selskab med andre vinentusiaster eller tage på vinrejser. Vinområder plejer at byde på god mad, masser af sol og varme, og ikke mindst – glimrende shoppingmuligheder (og her mener jeg ikke vin, men uundværlige sko, modetøj og accessories!)

Praktisk. Jo mere, du ved om vin, jo nemmere bliver det at vælge den rette type til din smag, til den enkelte lejlighed og ikke mindst til det humør, du er i.

Fornøjeligt. Her er tale om glæden ved at åbne en flaske vin, som du kender og som du ved, vil gøre noget godt for dig. Ahh life’s good!

Men hvordan får jeg mere viden om vin?

Det er ikke spor svært. Det kræver blot tre ting. For det første at du opbygger en interesse for at lære om vin. For det andet, at du stopper op et øjeblik for at fokusere på dine sanser og de indtryk, som du får, når du smager. Og endelig at du tør tro på dine sanser og ikke lader dig påvirke af andres vurderinger og kommentarer.

At smage er en meget personlig proces. Du skal ikke nødvendigvis kunne lide vinen, bare fordi andre kan lide den eller fordi vinen er dyr. Glem de andre lige det øjeblik, hvor du smager og mærk med DINE sanser, hvad DU oplever.

Hemmeligheden bag vinsmagning (hvad mændene ikke vil have, at du får at vide)

Her er hemmeligheden bag vinsmagning, de usagte detaljer om smageritualet og forklaringen på, at vineksperter laver de ucharmerende gurgle-lyde, når de har vin i munden og hvorfor de efterfølgende spytter vinen ud.

Lad os starte med glasset. Glasset holdes altid ved stilken, og det er hverken for at være smart eller fordi det ser mere elegant ud. Men holder du om glassets bowle, bliver vinen hurtigt lun af varmen fra hænderne. Det får alkoholen til at træde frem foran de fine nuancer. Holder du om glassets bowle, bliver det fedtet og det er ikke nogen fordel, når man vil kigge på vinens farve. Det er no go!

Sådan smager du på en vin

Smag altid vinen inden du putter mad i munden – og så evt. igen efter at have spist en mundfuld.

1. Kig på vinens farve.  Løft glasset lidt skråt mod lyset eller mod en hvid baggrund for at se farven.

2. Duft til vinen. Slyng vinen i glasset for at frigøre flere duftpartikler og dufte. Sæt næsen i glasset og duft. Giv dig god tid.  Slyng igen og duft igen, inden du smager.

3. Smag på vinen. Tag en god slurk og kør den rundt i munden og sug gerne intenst noget luft ind. Hermed kommer du til at lave de sjove lyde, da du suger luft ind, mens du har væsken i munden. Det kræver lidt øvelse, men du vil opdage, at du kan fange mange flere duftnuancer på denne måde, da den indkommende luft får duften til at gå op fra mundhulen til næsehulen igennem de to små huller, vi har på ganen.

4. Hvordan er vinen i munden? Mærk frugt, syre og sødme og stramhed fra tanniner.

5. Læg mærke til hvordan vinen slutter og det vi kalder eftersmagen. Slutter vinen frisk, nøddeagtig, hurtigt, eller bliver den hængende? Får du lyst til mere? Hvorfor og hvornår skal man spytte de dyrebare dråber ud? Hvis jeg skal smage flere vine, vil jeg gerne bevare alle mine sanser så friske som muligt. Alkoholen har det med at modarbejde sansernes skarphed og koncentrationen allerede efter nogle slurke. Øvelse gør mester, når det handler om at ramme spanden og helst ikke tøjet.

De professionelle slynger vin i glasset i luften. Få styr på, det er svært uden at spilde så start med at få styr på slyngeteknikken ved at holde glasset ved stilken og glide det i en cirkel bevægelse på bordet – ligesom hvis du vil tegne en cirkel. Det får vinen til at køre rundt og dermed iltes vinen og de dejlige duftpartikler frigøres.

Om skribenten:

Cecilia Martinez Søndergaard er online vinblogger og skribent for JyskVin.dk og vinbloggen Vinus.dk, der henvender sig til kvinder og handler om kærlighed til god smag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip