Kvinder indtager i stor stil chefstolen

Stadig flere kvinder vipper mændene af pinden og overtager chefposterne på de offentlige arbejdspladser, skriver Politiken torsdag.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Danmarks Jurist- og Økonom Forbund, Djøf, der er storleverandør af chefer både til offentlige og private virksomheder.

Ifølge undersøgelsen er andelen af kvindelige chefer i landets kommuner og regioner steget fra 32 procent i 2007 til 43 procent i 2013. Tendensen er den samme på de statslige arbejdspladser, hvor andelen af kvindelige chefer samtidig er steget fra 33 til 41 procent.

Til gengæld går det langsomt med ligestillingen på chefgangene i de private virksomheder, hvor antallet af kvindelige Djøf-chefer til sammenligning kun er steget fra 28 til 33 procent i samme periode.

- Det undrer mig, at det går så langsomt i de private virksomheder, for vi ved jo, at der er flere og flere kvinder, der gerne vil have chefjobbene, siger Djøf-formand Lisa Herold Ferbing.

Hun glæder sig til gengæld glæder over udviklingen på det offentlige arbejdsmarked.

Det samme gør ligestillingsminister Manu Sareen (R), der med den nye ligestillingslov pålægger de 1100 største private virksomheder at udarbejde måltal og handleplaner for, hvordan kønnene bliver mere ligeligt fordelt i virksomhedsledelsen.

- Der har i debatten været en tendens til at gå ud fra, at kvinder ikke vil have chefjobbene. Det har vist sig, at det vil de gerne, siger ministeren, der forventer endnu flere kvindelige chefer i det private i kølvandet på den nye lov.

Det samme gør Dansk Industri, der kan bekræfte billedet af, at kvinderne først og fremmest vælger chefstillinger i det offentlige.

Her mener forskningspolitisk chef, Charlotte Rønhof, at kursen udstikkes allerede i ungdomsårene, hvor kvinderne tager uddannelser, der retter sig mod det offentlige arbejdsmarked.

- Kvinderne vælger stadig i højere grad end mændene en karriere i det offentlige, fordi de tænker; der kan jeg bedre gå lidt tidligere og hente børn, siger hun og tilføjer:

- Men billedet er bare ikke sort-hvidt, for der er rigtig mange private virksomheder, som praktiserer en meget udstrakt fleksibilitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip