Kvinder på EM-eventyr: ’Vi forstår ikke, hvad det er, vi har gang i’

EM-byen, der ligger en lille håndfuld timers kørsel fra København, prøver denne tirsdag eftermiddag stadig at bearbejde det, der udspillede sig aftenen før på Arena Linköping i udkanten af byen. I et sandt drama leverede det danske fodboldkvindelandshold et mindre mirakel, da de efter først forlænget spilletid og efterfølgende sejr i straffesparkonkurrencen sendte favoritterne fra Frankrig ud af EM.

For første gang i 12 år er Danmark dermed højst overraskende klar til en semifinale ved EM. Derfor er de danske mirakel-kvinder – helt ligesom centrum i Linköping – da også noget mærkede at se på, da de møder op til småtræning på Folkungavallen-anlægget i den svenske provinsby tirsdag eftermiddag. Det er ikke blevet til meget søvn eller – for den sags skyld erkendelse af det store resultat aftenen før, smågriner en af dameholdets kantspillere, Julie Rydahl Bukh.

- Vi var sent hjemme, og vi var helt oppe at køre. Adrenalinen pumpede rundt i kroppen. Så før jeg fandt nogenlunde ro, var klokken henne af halv fire-tiden,« siger Julie Rydahl Bukh, der slet ikke kan lade være med at smile.

- Jeg tror et eller andet sted, at vi er i en boble. Vi forstår ikke helt, hvad det er, vi har gang i. Jeg blev ringet op hjemmefra, og blev spurgt; ’Er I godt klar over, hvad det er, I er i gang med at gøre?’

- Nej, det tror jeg egentlig ikke rigtigt’, svarede jeg. Vi har jo aldrig været i den her situation før. Så den er nok ikke helt feset ind endnu,« siger den erfarne Brøndby-spiller.

Sejren mandag aften er den foreløbige kulmination på en alt andet end forudsigelig og logisk dansk slutrunde. Efter en middelmådig indsats i det indledende gruppespil var det danske landshold så småt begyndt at pakke kufferterne, men i lodtrækningen om at gå videre som den næstbedste af de bedste toere i gruppespillet, var det kortet med Danmark, der blev trukket. Med det yderste af neglene var Danmark altså klar til kvartfinalen. Her ventede Frankrig, som nærmest endte med at besejre sig selv ved ikke at score på de 26 afslutninger, de havde inden for rammen.

Den nerveflossende kvartfinale blev dog også en kamp, hvor de danske kvinder leverede en usammenlignelig fighterindsats. Men – ligesom ved lodtrækningen var de små marginaler altså også på danskernes side, da det endelig gjaldt, erkendte holdets anfører og veteran, Katrine Pedersen efter kampen.

- Der skulle lidt held til. Stolpen var på vores side, både i straffekonkurrencen og på deres frispark (som blev dundret på overliggeren, red.). Men vi har også nogle gode headere nede bagved, og vi leverede en heroisk indsats, siger Katrine Pedersen med de 208 landskampe.

Tilbage på træningsanlægget dribler spillerne rundt mellem hinanden og pjatter med staben. Imens forsøger landstræner Kenneth Heiner-Møller at mane til besindighed overfor både en dansk presse, men også spillerne selv, der ikke kan undgå at blive konfronteret med en helt åbenlys sammenligning: EM 92.

Lige nu viser vejret sig, som også det gjorde dengang for 21 år siden, fra sin varmeste side. Og man kan også drage en mindre parallel til, at Peter Schmeichel og co. dengang i 1992 kom med, fordi Jugoslavien blev udelukket, mens Danmarks kvinder altså kun holdt sig inde i den nuværende EM-turnering ved hjælp af lodtrækningsheld. Og så er der den åbenlyse sammenligning, at det kræver en vis portion held, når man som undertippet tager kampen op mod favoritterne. Danmarks herrer anno 1992 forvaltede heldet perfekt, og det gjorde de danske piger også mandag mod Frankrig. Men for landstræneren gælder det altså først og fremmest semifinalen mod Norge.

- Jeg synes, det ville være fint, hvis vi kunne forfølge det, som herrerne præsterede i ’92. Men jeg prøver at blive ved med at sige, at det er et helt andet scenarie det her. Og det er det jo så også, hvis vi ryger hjem om to dage. Jeg kan godt se, at der er nogle ligheder, men først og fremmest gælder det kampen mod Norge,« siger landstræneren.

Julie Rydahl Bukh er dog mere villig til at lade sig rive med af guld-drømmen. Søndagens finale spøger i baghovedet, når man sammenligner med herre-guldet for 21 år siden.

- Vi var jo lidt ligesom herrerne på vej ud og hjem over broen. Jeg var kun 10 år dengang, men jeg kan huske Brian Laudrup, der sagde, at H.C. Andersen ikke kunne have skrevet et bedre eventyr,« siger Julie Rydahl Bukh og sukker genert:

- Så det håber jeg også, at vi kan gøre.

Dagens Gossip