Kvinder vælger fast job frem for livet som selvstændig

Skrevet af admin

30/03/2016

Mest læste i dag

Kvinderne halter efter mændene, når det gælder om at starte egen virksomhed.

Antallet af iværksættere har aldrig været højere. Men det er mænd, der starter syv ud af ti nye virksomheder.

Der er simpelthen kommet flere mandelige iværksættere end kvindelige. Og derfor falder andelen af kvindelige iværksættere for første gang til under 30 procent.

Det viser tal fra Erhvervsstyrelsen, skriver Ugebrevet A4.

Fra 2014 til 2015 steg antallet af mandlige iværksættere med 27,5 procent til 27.363, mens antallet af kvindelige iværksættere i samme periode kun steg med 9,7 procent til 11.264.

Ifølge Karen Sjørup, der er lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, er en af grundene til det lave antal kvindelige iværksættere, at det passer kvinder bedre at være lønmodtagere.

Kvinder forventes sædvanligvis at kunne hente og bringe børn samt at lave mad. De vil typisk også gerne have en rimelig balance mellem familie og arbejdsliv, mens mænd ofte sætter arbejdsliv som det vigtigste.

- Jeg tror generelt, det passer kvinder bedre at være lønmodtagere i forhold til deres livsomstændigheder med børn og familie. De lægger også i højere grad deres karriere an på at være lønmodtagere.

- Kvinder er gået fra at være hjemmegående husmødre til at få en høj uddannelse, og de retter sig ofte mere efter offentlig ansættelse som folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver, siger hun.

For mænd, der er håndværkere, har læst til ingeniør eller til datalog, er det mere oplagt at starte eget firma, mener lektoren.

I 2015 er under 30 procent af de nyoprettede cvr-numre i det danske virksomhedsregister registreret af kvinder. Det er første gang, at tallet er så lavt siden 2001, hvor Erhvervsstyrelsen begyndte at indsamle tallene.

I 2001 stod kvinderne bag 31 procent af de nye virksomheder.

Hos Dansk Erhverv er det ikke en overraskelse, at der er langt flere mænd end kvinder, der starter egen virksomhed.

- Når tallet er så lavt, så vidner det jo om, at der er et uudnyttet potentiale for at få flere spændende nystartede virksomheder.

- Noget af det, man kunne kigge på, er blandt andet, om vi får målrettet de traditionelle kvindestudier i retning af en iværksætterkarriere. Mange af de uddannelser, der er målrettet den offentlige sektor, har i vores øjne ikke nok fokus på at starte egen virksomhed, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv Søren Friis Larsen.

/ritzau/