Kyllingen ville dope sig med sin fars blod

Skrevet af admin

03/11/2013

Mest læste i dag

I en evig jagt på at forbedre sine resultater eksperimenterede cykelrytteren Michael Rasmussen - også kaldt Kyllingen - ikke kun med sin egen krop.

I 2004 involverede han også sine egne forældre i sit dopingmisbrug, da han bad sin far om at donere blod til brug i bloddoping.

Det fortæller Michael Rasmussen i et interview med DR Nyheder, som kan ses i sin helhed i 21 Søndag på DR1 søndag aften.

- Under Spanien Rundt i 2003 opdagede jeg, at der var nogen, der tog bloddoping.

- Det havde jeg aldrig selv gjort før, så jeg talte med holdlægen på Rabobank om det, siger Michael Rasmussen.

Holdlægen Geert Leinders foreslog, at den danske cykelrytter at benytte sig af såkaldt homolog bloddoping, hvor man bruger et nært familiemedlems blod til at dope sig med.

- Han havde gjort det tidligere med to brødre, der var kompatible.

- Og hvis blodet var kompatibelt, var det ligesom at blande vand med vand. Så der var ingen sundhedsrisiko ved det, fortæller Rasmussen til DR Nyheder.

Metoden var ulovlig, men umulig at spore i dopingkontrollen, fordi den i modsætning til epo ikke ødelægger kroppens naturlige balance.

Michael Rasmussen fortæller, at Geert Leinders opfordrede ham til at overveje, om han kendte nogen, der ville hjælpe. Og til sidst tog han mod til sig og spurgte sin far.

Men det var først året efter, under det belgiske cykelløb Flèche Wallonne, at det lykkedes cykelrytteren og holdlægen at overtale faderen til at donere blod.

- Jeg tænkte: Sådan er det vel bare. Når lægen siger sådan, så er der andre, der også gør det.

- Det sagde lægen også lige ud, uden at han nævnte navne. Det var tydeligt, at sådan var kulturen i sporten, forklarer faderen Finn Rasmussen til DR.

I sidste ende viste det sig dog, at blodet ikke var kompatibelt, og planen blev droppet.

- Hvis det havde været kompatibelt, så havde vi nok gjort det, siger Michael Rasmussen.

DR Nyheder har fremlagt anklagerne for Rabobank om, at holdets læge Geert Leinders på den måde indgik aktivt i Michael Rasmussens forsøg på at dope sig. Men Rabobank ønsker ikke at kommentere beskyldningerne.

Den tidligere Rabobank-rytter udgiver mandag selvbiografien "Gul feber", hvor han blandt andet beretter om sin egen og andres brug af doping.

/ritzau/