Kystnære prestigeprojekter er i fare for nej til lån

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Der er risiko for, at flere af regeringens højtprofilerede kystnære projekter løber ind i alvorlige problemer, inden de for alvor er kommet i gang. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Flere af projekterne ligger så udsat, at de ikke kan være sikre på at være dækket af stormflodsordningen, som udbetaler økonomisk kompensation ved stormflod og oversvømmelser. Den type skader er ikke dækket af private forsikringsselskaber.

Dermed risikerer projekterne at skulle finde investorer, der vil kaste store millionbeløb i dem, selv om de ligger udsat og ikke får dækning ved altødelæggende stormskader.

Og den mission kan blive svær.

- Hvis et projekt ikke er dækket, vil realkreditselskaber være meget varsomme med at låne penge ud, lyder vurderingen fra Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, ifølge Finans.

Også ejendomsrådgiverselskabet Sadolin & Albæk er på linje.

- Hvis det ikke er realkreditfinansierbart, vil mange springe fra. Og generelt vil en manglende dækning fra stormflodsordningen få investorerne til ganske nøje at vurdere, om afkastet står mål med risikoen, siger Peter Winther, partner og administrerende direktør i Sadolin & Albæk.

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser til Jyllands-Posten, at det har meddelt kommunerne, at de skal være opmærksomme på, at projekterne ikke automatisk er dækket af stormflodsordningen.

Seks af de ti kommuner har dog endnu ikke afklaret, om deres projekter er dækket, mens Norddjurs Kommune, Varde Kommune og Sønderborg Kommune oplyser, at en del af deres projekter ikke vil være dækket, og en del vil være dækket.

Kun Ringkøbing-Skjern Kommune oplyser, at dens projekt er dækket af stormflodsordningen. Det viser en rundringning foretaget af Finans.

/ritzau/