LA advarer kraftigt mod flertal med Venstre og DF

De to partier har i en enkelt måling fra YouGov stået til 50,1 procent af stemmerne, men ligger i Berlingskes Barometer på 48 procent og er dermed tæt på at have flertal i et gennemsnit af de politiske målinger.

»Venstre vil ikke have en chance for at føre liberal politik, hvis de får flertal med Dansk Folkeparti. Så vil Danmark fortsætte derouten, og vi vil ende som en tabernation. Vi er i forvejen et af de lande, som har klaret sig ringest målt på vækst, siden finanskrisen indtraf, og det vil bare fortsætte,« siger Anders Samuelsen, som frygter for stilstand i reformpolitikken, fordi Dansk Folkeparti ikke vil tillade, at Venstre sænker skatten og størrelsen af den offentlige sektor.

Han sammenligner situationen med en Olsen Banden-film.

»Det ville bringe Danmark i en situation, som svarer nogenlunde til dengang, Egon Olsen blev sat ned i en kasse cement og sendt ned på bunden af Københavns Havn kun med en cigar i munden. Det er nogenlunde samme bevægelsesfrihed, den regering vil have i den økonomiske politik. Der vil ingenting ske i den situation. Den offentlige sektor vil vokse, og skattetrykket vil igen begynde at stige,« siger Anders Samuelsen.

Spørgsmål: Handler dette ikke bare om, at du er bange for at komme til at stå på sidelinjen?

»Ja, det frygter jeg da. Men jeg frygter det for Danmarks skyld. Jeg frygter det selvfølgelig også for mig selv, for det er da sjovere at have de afgørende mandater. Men det er først og fremmest politikken, det handler om,« siger Anders Samuelsen

Venstre afviser helt kritikken. Lars Løkke Rasmussen har før vist, at han kan føre reformpolitik med Dansk Folkeparti, mener politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

»Vi lavede masser af reformer i de ti år, vi sad i regering, og mig bekendt var Dansk Folkeparti med til at gennemføre dem allesammen. Selv om der stod titusindvis af borgere på slotspladsen og var imod, tog vi ansvar og lavede efterlønsreform og dagpengereform,« siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), afviser også, at der bliver helt stille på reformfronten, men politikken vil blive en helt anden, hvis Dansk Folkeparti får de afgørende mandater, mener han

»Vi ønsker ikke at gå reformamok, som Helle Thorning-Schmidt (S) har kaldt det, men vi har det heller ikke sådan, at der ikke må ske forandringer. Forandringerne skal bare ske i et tempo, hvor folk kan følge med, og de skal have en social balance. Så selvfølgelig vil politikken være anderledes, hvis regeringen baserer sig på os i stedet for Liberal Alliance,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Venstre og Dansk Folkeparti er vokset markant siden valget for halvandet år siden, men populariteten kan meget vel blive kortvarig, mener Anders Samuelsen.

»Venstre er ikke særligt klare i mælet om, hvad de gerne vil. Men de vokser ved hjælp af nogle utilfredse vælgere fra Socialdemokratrne og SF, som synes, de får for lidt velfærd. Dér kan jeg bare sige fra min tid i Ny Alliance, at det er én af de farligste måder at vokse på, for den dag, Venstre ærligt siger, hvad de mener, bliver den type vælgere skuffede,« siger han.

Dagens Gossip