LA beskylder Bødskov for skræmmekampagne

Merete Riisager (LA) anklager Bødskov for at bruge Europol-samarbejdet som påskud for at få danskerne til at droppe retsforbeholdet.

»Morten Bødskov tager det europæiske politisamarbejde som gidsel i sin kamp for at få retsforbeholdet ophævet. Vi har i lang tid vidst, at er sket en udvikling på det her område. Men ministeren har siddet på sine hænder i stedet for at få lavet en løsning omkring fortsat dansk deltagelse i Europol,« siger Merete Riisager.

Morten Bødskov har fredag orienteret Europaudvalget om, at Europol-samarbejdet om godt to år hæves fra et såkaldt mellemstatsligt til overstatsligt niveau. Det sætter det danske forbehold omkring retssamarbejdet under pres.

»Nu kan vi drage den konklusion, at det betyder, at Danmark må forlade Europol-samarbejdet. Det er dybt alvorligt, at vores retsforbehold sætter os i denne situation, for konsekvensen er, at vi amputerer dansk politi. Vi bliver det svage led i Europa i kampen mod den grænseoverskridende og organiserede kriminalitet,« siger Morten Bødskov til Berlingske.

Det er ren skræmmekampagne, mener LAs europaordfører.

»Jeg synes, ministeren fører en skræmmekampagne i forhold til en kommende folkeafstemning om retsforbeholdet. Han bruger Europol til at presse befolkningen til et ja til at afskaffe retsforbeholdet,« siger Merete Riisager.

»Vi har vidst det her, siden vi sagde ja til Lissabon-traktaten, og når man ikke har løst problemet, så er det en bevidst strategi,« siger LA-ordføreren, der advarer mod at afskaffe retsforbeholdet.

»Danskernes betænkelighed over for retssamarbejdet er berettiget. Hvis man afskaffer forbeholdet, åbner man en dør, hvor man arbejder hen imod en udligning af retssystemerne, og det kan undergrave vores velfungerende retssystem i Danmark,« siger Merete Riisager, der dog er varm tilhænger af fortsat samarbejde på politiområdet.

Hun mener, at alle andre europæiske lande også vil være interesseret i et forsat samarbejde med Danmark på dette område.

»Der er jo ikke nogen lande, der ikke er interesseret i, at vi kan udveksle informationer mellem politimyndighederne,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra justitsminister Morten Bødskov.

Dagens Gossip