LA: Check skal give forældre frit valg til børnepasning

Skrevet af admin

15/04/2015

Mest læste i dag

Forældre skal have større valgfrihed, når det kommer til at beslutte, hvor børnene skal passes, når mor og far er på arbejde.

Derfor vil Liberal Alliance lade pengene til at betale for pasningen følge med barnet, så pasningen kan foregå i hjemmet i op til et år, i private ordninger eller i offentlige institutioner.

Det fremgår af partiets nye udspil, "Det bedste til de mindste", der fremlægges onsdag.

- Med det her udspil præsenterer vi en række konkrete bud på, hvordan vi på daginstitutionsområdet giver magten tilbage til dem, der kender mest til børnenes behov – nemlig forældrene, siger LA's børneordfører, Merete Riisager, i en pressemeddelelse.

- Vi vil blandt andet give forældre et fritvalgsbevis, som de uden besvær kan benytte til det pasningstilbud, de foretrækker, siger hun videre.

Bevisets værdi skal ifølge Liberal Alliance fastsættes af kommunerne, og der vil stadig være mulighed for forældrebetaling for institutionspladsen.

Ud over at lade pengene følge barnet vil partiet indføre en mere gennemsigtig oversigt over de enkelte tilbud. Det gælder eksempelvis oplysninger om normeringer, pædagogisk profil og sygefravær, så forældre kan sammenligne institutionerne.

Udspillet skal gøre op med kommunernes "særstilling" og "monopolstatus", så der kommer en "mere fair" konkurrence mellem offentlige og private institutioner.

- Vi har desværre indrettet os på en måde, som medfører, at udbuddet af private institutioner afhænger meget af den enkelte kommunes velvilje til at lade andre aktører komme til.

- Det minimerer det frie valg på det her område, og derfor er det nødvendigt, at vi stiller de offentlige og de private lige, når forældre står over for at skulle vælge, siger Merete Riisager.

/ritzau/