LA: En ændring af 10. klasse er symptombehandling

»Det er et helt fint forslag, men det er jo symptombehandling, og det er langt fra det vigtigste lige nu og her. Det store frafald og lave faglige niveau på erhvervsuddannelser skyldes strukturelle problemer, og det ærgrer mig, at man hver gang hiver 10. klasse op af hatten i den sammenhæng,« siger Merete Riisager.

»Vi skal have reddet erhvervsuddannelserne ved at hæve det faglige niveau og ved at stoppe med at bruge erhvervsuddannelserne som et sted, hvor man parkerer unge mennesker, der ikke er motiverede til at uddanne sig. Det har fuldstændig undergravet det faglige niveau og studiemiljøet på erhvervsuddannelserne,« tilføjer hun.

DI, KL og Dansk Metal foreslår, at man udvikler en form for udskolingslinje i 7.-9. klasse i et tæt samarbejde med ungdomsuddannelser, så der bliver mere tid til at forberede eleverne på en ungdomsuddannelse. Merete Riisager mener, at man tager fat det forkerte sted. Det handler i stedet om at gøre erhvervsuddannelserne attraktive, og så skal det andet nok følge med, lyder det.

»Der er alt for stort fokus på vejledning af eleverne i folkeskolen. Det er overhovedet ikke det, det handler om. Man kan vejlede og forsøge at spore elever ind på et eller andet lige så meget, man vil. Hvis erhvervsuddannelsen er lige så ringe, som det er tilfældet i dag, så kommer det ikke til at fungere. Hvis man tværtimod får lavet nogle fantastiske erhvervsuddannelser, så bliver de unge selv opmærksomme på, at der findes et spændende spor for dem,« siger Merete Riisager og fortsætter:

»Min opfordring er, at parterne skal fokusere mere på det, der rent faktisk betyder noget, nemlig gode og attraktive erhvervsuddannelser med praktikpladser, for manglen på netop praktikpladser er også er en del af problemet og skyldes i høj grad, at der i Danmark ikke er rimelighed i det, eleven kan, og det, virksomheden betaler.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip