LA foreslår moralsk skattelettelse til alle

Alle landets omkring 2,7 millioner lønmodtagere skal sikres 10.000 kroner mere i løn om året, siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (LA).

»Det er da absurd, at man begynder at beskatte folk i arbejde, allerede inden de er i stand til at forsørge sig selv. Derfor vil vi have en lettelse i bunden af skalaen,« siger Anders Samuelsen til Politiken.

Partiet foreslår, at der indføres et bundfradrag på bruttoskatten, der skal kombineres med en øget lettelse i beskæftigelsesfradraget. Det vil koste 27 milliarder kroner at finansiere, hvis gevinsten for hver enkelt lønmodtager skal nå 10.000 kroner, skriver Politiken.

Beløbet kan ifølge Anders Samuelsen problemfrit hentes ind via produktivitetsforbedringer - så som mindre administration - i den offentlige sektor. Anders Samuelsen læner sig op ad Produktivitetskommissionen, som for nylig påpegede potentialet i offentlige effektiviseringer, og lægger samtidig vægt på, at der er tale om et moralsk indspark i skattediskussionen:

»Indtil nu har vi talt om lettelser i topskatten. Det har været rent rationel tænkning af, hvor man får mest ud af det. Men dette her er også en moraldiskussion. Vi skal i højere grad have et system, hvor folk kan finansiere deres eget liv,« siger han.

Forslaget vækker ikke begejstring hos Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen (S):

»Den måde at finansiere skattelettelser på er ikke gangbar. Det er fugle på taget. At kalde det »moralske skattelettelser« er det sædvanlige ordflom fra Liberal Alliance, og det bliver det ikke gangbart af,« siger han.

Ifølge Venstres tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er der meget at hente i øget produktivitet. Han mener imidlertid, at et skatteforslag skal »være mere gennemarbejdet og veldokumenteret, end det der,« siger han.

Produktivitetskommissionen påpegede i en rapport for nylig, at der er penge at hente i såkaldt best practice, hvor de dårligste dele af for eksempel skolesektoren lærer af de bedste. Optimalt set kan 10 procent af kommunernes serviceudgifter hentes hjem ad den vej, hvilket er over 20 milliarder kroner. Tallet er dog højst usikkert, siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

»Det vil være en farlig vej at dele pengene ud til skattelettelser med det samme. Ingen har kunnet sige med sikkerhed, at de penge kan realiseres. Det er ikke bare penge, der venter på at blive samlet op,« siger han.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), har intet imod selve skattelettelsen, men tvivler på finansieringen, da han er usikker på, »om så stort et beløb kan hentes på best practice,« siger han til Politiken.

Dagens Gossip