LA-forslag om private politiopgaver splitter blå blok

»Det kan være en god idé i nogle tilfælde at udlicitere opgaver hos politiet, men det er utroligt vigtigt, at de penge, man så tjener ind ved det, bliver hos politiet, for hvis vi tager alle de svære opgaver fra politiet og giver dem til nogen andre, risikerer vi til sidst, at politiet bliver mindre end ingenting,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Også den konservative retsordfører, Tom Behnke (K), er forbeholden over for udlicitering - især når det gælder transport af fanger eller anholdte mellem domstolene og fængsler.

»Der kan opstå problemer undervejs med sådan en transport, og der er det vigtigt, at det er politiet, som er i stand til at gribe ind og sørge for, at fangen når frem til målet. Politiet har jo magtbeføjelser til at pacificere en person og lægge i håndjern,« siger Behnke og understreger, at myndighedsopgaver ikke skal udføres af private virksomheder.

Til gengæld kan det være fornuftigt - og besparende - at lade andre myndigheder overtage nogle af politiets opgaver i forbindelse med bødesager, så der ikke sker »dobbelt-administration«, påpeger K-ordføreren.

»Når en særmyndighed sender en bøde til et firma, og firmaet ikke vil betale, så overgår sagen til politiet, og så skal politiet starte sagen op, ringe, afhøre, sigte og skrive ny rapport. Hvis sagen så kommer i retten, er det også politiet, der skal i retten, men her indkalder man typisk eksperter fra særmyndigheden, og det er spild af tid. Det kunne ligeså godt være særmyndigheden, der selv trækker virksomheden i retten og fører sagen,« siger Tom Behnke.

Hos Venstre mener retsordfører Karsten Lauritzen (V), det er en god idé at se på, om andre myndigheder kan varetage nogle af politiets opgaver. Men han er også åben over for reel udlicitering.

»Vi er i en tid, hvor den offentlige sektor skal køre længere på literen, og det gælder selvfølgelig også for politiet. Derfor vil vi gerne diskutere, om nogle af de opgaver, som ikke er politiets kerneopgaver, kunne ligge i en anden myndighed eller kunne udliciteres,« siger han.

Socialdemokraterne afviser enhver form for udlicitering af politiets opgaver.

»Forslaget om udlicitering har den konsekvens, at man vil komme til at fyre politifolk, fordi man vil få udgifter til eksterne aktører og dermed udgifter til flere ansatte end det antal, vi i dag har ansat til opgaverne, og det vil skabe større utryghed for den enkelte borger i Danmark,« siger partiets retsordfører, Ole Hækkerup (S).

Karsten Lauritzen afviser, at udlicitering vil betyde fyringer i politistaben.

»Der er ikke nogen fyrings- eller spareøvelse i det her. Det handler om, at vi skal have ressourcerne til at strække længere, så vi kan få løst flere opgaver. Jeg tror bestemt, der et besparelsespotentiale,« siger V-ordføreren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip