LA kalder moderniseringsaftale frygtelig uambitiøs

Sådan lyder det fra Liberal Alliance, efter at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) torsdag har præsenteret en ny aftale, der skal modernisere den offentlige sektor og sikre besparelser for 12 milliarder kroner frem mod 2020.

»Selve idéen om, at man kan gøre den offentlige produktion billigere, er rigtig. Det har vi sagt i mange år, og nu er regeringspartierne heldigvis blevet klogere. Regeringens retning er rigtig, men der er også et meget stort men, og det er, at regeringen kunne gøre langt mere,« siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

Han mener, at der er potentiale for at spare mindst 50 milliarder kroner i det offentlige. Et tal han kommer frem til på baggrund af en ny analyse, som de økonomiske eksperter i Produktivitetskommissionen offentliggjorde i sidste uge.

Her slog kommissionen fast, at der formentlig vil kunne spares mindst ti procent af udgifterne i den offentlige sektor ved bedre ledelse, mere motiverede medarbejdere og ved at stille klarere krav til resultaterne.

»Det er frygteligt uambitiøst, at regeringen ikke vil spare mere,« siger Ole Birk Olsen.

»Produktivitetskommission siger, at der er potentiale for at effektivisere i den offentlige sektor med hvad der svarer til ti procent. Det er 50 milliarder kroner, som man kan spare. Og regeringen vil kun spare 12 milliarder kroner, det vil sige, at den bruger unødigt af skatteydernes penge, fordi den ikke ønsker at effektivisere så meget, som kommissionen siger, man mindst kan,« siger han.

Den nye moderniseringsaftale, der er indgået mellem regeringen, fagbevægelsen, kommuner og regioner, indeholder syv principper for, hvordan der kan frigøres milliarder gennem modernisering af den offentlige sektor. Det skal blandt andet ske gennem bedre dialog og større åbenhed, bedre ledelse samt større ansvar til den enkelte medarbejder.

Dagens Gossip