LA kan ikke længere garantere regeringens overlevelse

Skrevet af admin

12/01/2016

Mest læste i dag

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, kan ikke længere garantere regeringens overlevelse.

Det er udmeldingen, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag slog fast, at skattereformen er udskudt til efteråret. I regeringsgrundlaget står der ellers, at forhandlinger omkring skattereformen skal begynde i foråret.

Dermed har Lars Løkke Rasmussen svigtet den aftale, han indgik med Liberal Alliance og de øvrige blå partier, som har peget på ham som statsminister, mener Anders Samuelsen.

Han truede allerede mandag med, at partiet ikke ville garantere støtte til regeringen, hvis regeringsgrundlaget ikke blev overholdt.

- Lars Løkke er løbet fra aftalen i regeringsgrundlaget, og derfor bortfalder vores automatiske garanti for regeringens overlevelse, siger Anders Samuelsen.

Dermed optrapper han nu for alvor konflikten i blå blok om den skattereform, som skal sænke skatten på arbejde og gøre det mere attraktivt at gå fra offentlig forsørgelse til et job.

For Liberal Alliance var det i forbindelse med regeringsforhandlingerne afgørende, at det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget, at V-regeringen har en "ambition" om at lette skatten på den sidst tjente krone.

Og at der skulle forhandles i foråret 2016.

- Vi har givet køb på ting og sager under forhandlinger, fordi vi vidste, at der ventede skatteforhandlinger til foråret. Nu kan vi ikke forvente betaling på den anden side, og så må vi agere anderledes.

- Jeg bliver nødt til at konkludere på det, der foregår. Vi havde en aftale (regeringsgrundlaget. red). Den aftale løber Lars Løkke nu fra.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forklarede mandag, at skattereformen udsættes, indtil der er styr på asyl- og flygtningeudgifterne. Samme melding lød fra Lars Løkke Rasmussen tirsdag.

Her tilføjede statsministeren, at regeringen "til sommer" vil fremlægge en 2025-plan for dansk økonomi. Først derefter har man et ordentligt afsæt for forhandlingerne om skat, lyder det. Men det ser Anders Samuelsen som en dårlig undskyldning:

- Jeg har ikke oplevet, at en regering kun kan fokusere på én opgave - nemlig at løse udgifterne til asylansøgere.

- Der er et kæmpe regeringsapparat, som sagtens kan fokusere på flere opgaver på en gang. En 2025-plan kan laves på fem timer, siger Anders Samuelsen.

Han mener, at Finansministeriets embedsmænd allerede i vid udstrækning har lavet de nødvendige udregninger i forbindelse med regeringens løbende offentliggjorte skøn over dansk økonomi.

Den kunne regeringen hurtigt skrive sammen til en 2025-plan, mener Samuelsen:

- Så kunne vi mødes på mandag i næste uge for at diskutere, hvordan vi kan lave en skattereform.

- Jeg er oprigtigt ked af det på Danmarks vegne. For vi har brug for at få sikret et bedre indtægtsgrundlag for vores velfærdssamfund og få styr på udgifterne.

/ritzau/