LA og Venstre utilfredse med velfærdsdebat i EU

EU-Kommissionen ignorerer problemerne med velfærdsturisme. Og justitsministeren tager det heller ikke alvorligt.

Sådan lyder det i kommentarer fra Venstre og Liberal Alliance i forbindelse med torsdagens EU justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles, hvor ministrene har debatteret en rapport om misbrug af EU's regler for fri bevægelighed.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har ved mødets begyndelse understreget, at man må skille tingene ad, og at han og EU-kollegerne i denne omgang alene taler om misbrug og svig inden for rammerne af EU's fri bevægelighed.

Men det er ikke godt nok, mener Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

- Bødskovs udtalelser viser med al tydelighed, at regeringen ikke tager problemet med velfærdsturisme alvorligt.

- At Bødskov nu har behov for at gå ud og sige, at det her kun handler om et lille antal, som snyder, understreger bare, at han helt har misforstået, hvad det handler om.

- Det handler om fairness og ikke kun om antallet. Det er den problemstilling, en lang række andre lande har rejst over for EU-Kommissionen, og som Morten Bødskov ikke tager alvorligt. Det er ærgerligt, siger Ellen Trane Nørby til Ritzau.

Europaordfører Mette Bock fra Liberal Alliance mener, at EU ignorerer problemet, når ministre og kommission vælger at diskutere snyd frem for medlemslandenes muligheder for selv at fastsætte regler for tildeling af velfærdsydelser.

- Det reelle problem er, at de enkelte medlemslande ikke selv kan bestemme betingelserne for, hvem der skal have adgang til ydelserne.

- Det er et kæmpe problem for et land som Danmark, hvor ydelserne er høje og mange, og derfor kan vi slet ikke være tjent med, at EU lukker øjnene for den del af problemet, der har størst relevans, siger Mette Bock.

Ifølge EU's justitskommissær skyder flere EU-lande - og dermed også Mette Bock - dog i nogen grad fejl af målet i deres kritik.

- EU's regler er helt klare: Det står medlemslandene frit for at afgøre, hvilke velfærdsydelser de vil have, under hvilke betingelser de skal udbetales, til hvem og hvor længe.

- EU-reglerne beder ikke medlemslandene om at udbetale velfærdsydelser til alle uden betingelser. Det er medlemslandenes eget valg. Det ser ud til, at nogle nationale systemer er for generøse, siger Viviane Reding.

Hvis det er situationen, står Morten Bødskov med et forklaringsproblem, lyder det fra Dansk Folkeparti EU-ordfører, Pia Adelsteen.

- Jeg vil stille spørgsmål til skatteministeren, om man har gjort regning uden vært, når udbetaling af børnechecken er ændret.

- Set i lyset af Viviane Redings udtalelse, bør vi jo i Danmark sagtens kunne beholde optjeningsprincippet, når det drejer sig om børnechecken, siger hun til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip