Ladekarl: Femårsdag i Syrien er bare endnu en dag i krigen

Skrevet af admin

15/03/2016

Dagens topnyheder

Fem års krig med død og lidelser er ikke noget, den almindelige syrer har lyst til at markere, fortæller generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, der er i Damaskus i anledning af årsdagen.

- Det er fem års hverdag, fem års dårlige minder og fem års lidelser. Det har de færreste jo lyst til at fejre eller markere, for man vil bare gerne have, at denne her krig, den slutter, siger han fra den syriske hovedstad tirsdag morgen.

Tirsdag er det fem år siden, de første protester brød ud mod Bashar al-Assads styre i Syrien i byen Deraa. Siden da har mere end 250.000 mennesker mistet livet, og millioner er drevet på flugt.

Anders Ladekarl har bemærket, at sikkerheden er blevet øget de seneste dage - muligvis på grund af frygt for et angreb.

- Der er kommet flere check points. Det er nok en blanding af, at forhandlingerne er startet i Genève og måske også femårsdagen.

- Der er vel en eller anden frygt for, at nogle vil markere det på ikke festlig vis, men ved måske at lave selvmordsbomber eller andet, men det er ikke fordi, jeg har hørt, at der er sket noget, siger han.

Efter mange kuldsejlede fredsforhandlinger startede en ny omgang fredsforhandlinger under FN's ledelse i den schweiziske by Genève mandag.

Der er blevet mere stille i Damaskus end før, men der er langt fra fred, beretter Anders Ladekarl. Mandag oplevede han, at en nødhjælpsoperation med 60 lastbiler i Homs måtte aflyses på grund af sikkerheden.

- Der er sket en reduktion i krigshandlingerne. Man snakker godt nok om en våbenhvile, men det vil være synd at sige, at der er en fuldstændig våbenhvile hernede.

- Der er mindre krigshandlinger, men der er stadigvæk områder, hvor der er masser af kampe, og der ryger også en mortérgranat hen over Damaskus en gang imellem, siger han.

Rusland er tirsdag begyndt at trække dele af sit militære udstyr i Syrien tilbage, oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/