Læge advarer: Ny farlig dille hos folkeskoleelever kommer til at koste liv

En farlig dille har spredt sig hos de festglade børn og unge, der i weekenderne ikke nøjes med at drikke alkohol.

Lattergas, som de fleste nok kender som et bedøvelsesmiddel hos tandlægen, er blevet et populært rusmiddel hos børn helt ned i folkeskolen, men gassen og dens kortvarige grineflip er ikke til at spøge med.

Man kan dø af at tage lattergas, fortæller Niels Ebbehøj, overlæge på Bispebjerg Hospitals giftlinje, til Søndagsavisen.

- Det er meget farligt. Et sug fra en lattergaspatron hæmmer vejrtrækningen, hvilket let giver iltmangel. Iltmangel kan på sigt give hjerneskader, siger Niels Ebbehøj til avisen.

Lattergas giver en kortvarig og intens rus, og patronerne kan købes lovligt på nettet eller i isenkrambutikker.

Læs også: Heldigvis er det ikke gået rigtig galt for nogen endnu, men det er kun et spørgsmål om tid, lyder advarslen fra overlægen.

Den københavnske læge er ikke den eneste, der har været ude i medierne for at advare om den grinagtige rus.

Flere af landets SSP-konsulenter har også advaret og den stigende brug af lattergaspatroner, og til Søndagsavisen forklarer Niels Ebbehøj, at flere og flere forældre og unge ringer til hospitalets giftlinje for at få hjælp til at håndtere et misbrug af gassen.

- De skal have frisk luft, indtil det er overstået. Heldigvis er det ikke gået rigtig galt for nogen endnu, men det er kun et spørgsmål om tid, lyder advarslen fra overlægen.

Fremgangsmåden med at tage rusmidlet foregår ofte ved, at de unge putter lattergaspatronen i en flødeskumsspray og snitter det.

Lattergas er en kvælstofgas, som ved indånding kan fortrænge den nødvendige ilt i indåndingsluften og i værste fald føre til kvælning. Prisen for 50 patroner med lattergas er 150 kroner på nettet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip