Læge til forældre: Tal med jeres børn om stoffer

Skrevet af admin

18/11/2015

Mest læste i dag

Husk at tale med dit barn om brugen af stoffer.

Det mener i hvert fald speciallæge i psykiatri Henrik Rindom, som i mange år har arbejdet med unges rusmiddelforbrug.

For selvom Sundhedsstyrelsens årsrapport over narkotikasituationen i Danmark viser, at stoffer som hash, amfetamin og ecstasy ikke længere er så interessant for de helt unge på 15 og 16 år, viser den også, at mange har prøvet hash, og at mange af de 16-34-årige har prøvet kokain.

I sit daglige arbejde kan Henrik Rindom heller ikke mærke, at der er færre unge, der eksperimenterer med stoffer, men anerkender, at der ser ud til at være en faldende tendens i både Danmark og hele Europa. Bortset fra hashforbruget.

- Tal som disse er behæftet med en del usikkerheder, men når man ser, at færre unge i 15-16-års-alderen tager stoffer, så er det vel et tegn på, at man er blevet bedre til at forebygge i folkeskolen.

- Problemet er så, at der er en svag stigning, når de unge kommer ud fra folkeskolen, siger han.

Henrik Rindom er specielt bekymret for de unges brug af kokain, som ifølge rapporten hverken er faldet eller steget. Den viser blandt andet, at 2,4 procent af mænd og kvinder i alderen 16-34 år i 2013 har prøvet kokain inden for det seneste år.

- Det er et stof, man bliver meget hurtigt afhængig af, og derfor er det så farligt, siger Henrik Rindom.

Derfor mener han, at det er vigtigt, at man kan komme i anonym behandling, da det er et stort tabu for mange.

- Hvis du er skolelærer, tager du jo ikke ned på kommunen og beder om hjælp. Derfor skal der være en mulighed for at have et sted, hvor man anonymt kan henvende sig.

Han forklarer, at de fleste unge møder stofferne, når de begynder at gå til fest.

- Når de unge ser, at andre unge tager det, så vil de også prøve. Derfor er det vigtigt, at der bliver talt om stoffer med de unge.

Og her spiller forældrene en vigtig rolle, mener Henrik Rindom. For de fleste forældre er det naturligt at tale med børn om alkohol, og lige så naturligt skal det være med stoffer.

- Derfor kan det være nyttigt at give de unge råd om, hvordan de skal tage stoffer og give dem råd om, hvor meget stof de skal tage og i hvilket selskab. For de vil jo tage stofferne uanset.

/ritzau/