Lægeforening vil skrue priserne op på øl og sprut

Skrevet af admin

29/12/2015

Mest læste i dag

Trop tidligt op i baren og få to genstande for prisen af én.

Sådanne slagtilbud skal det være slut med, hvis det står til Lægeforeningen, der omvendt opfordrer til at sætte priserne på alkohol markant i vejret via minimumspriser. Det skriver Berlingske.

- Vores store alkoholforbrug er et alvorligt samfundsproblem, og der er ingen tvivl om, at det er alt for billigt at drikke og købe alkohol i Danmark, når man for eksempel kan få en flaske hård sprut for 70 kroner, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing til Berlingske.

- Derfor må vi se på, hvordan man kan hæve priserne, som er et velkendt middel, vi ved virker i forhold til at sænke forbruget, fortsætter han.

Tidligere på måneden oplyste den irske regering, at den vil indføre minimumspriser på alkohol sammen med en stribe andre initiativer - blandt andet forbud mod alkoholreklamer nær skoler - for at mindske alkoholforbruget.

Den irske regering ønsker, at alkohol mindst skal koste ti eurocent per gram. Det vil ifølge Berlingske svare til, at en almindelig øl i Danmark mindst skulle koste omkring ni kroner.

Ifølge Torben Jørgensen, der er enhedschef på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, har minimumspriser på alkohol en reel virkning.

Det gælder særligt i forhold til at reducere forbruget hos unge og hos folk, hvor pengepungen ikke bugner.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) mener dog, at Lægeforeningens idé ikke er særlig god.

- Selv om en minimumspris muligvis vil få nogle til at drikke lidt mindre, så tvivler jeg på, at det vil have en stor effekt på folkesundheden som sådan at hæve prisen på øl, vin og spiritus med et par kroner eller fem, siger hun til Berlingske.

Hver dansker over 14 år drikker gennemsnitligt omkring 9,4 liter ren alkohol om året.

/ritzau/