Lægekonflikt: Penge kan måske sikre fred med lægerne

Skal vi betale for at komme til lægen fra 1. september? Lægekonfliktens store spørgsmål er stadig ubesvaret og vil være det lidt endnu, skriver Berlingske.

Det står fast, selv om formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Henrik Dibbern nu erkender og accepterer, at der kommer et lovindgreb i konflikten mellem lægerne og regionerne – hvis sundhedsminister Astrid Krag (SF) præciserer, at de praktiserende læger kan få lov til at bevare aftaleretten og ikke vil blive pålagt nye opgaver, uden der følger penge med.

Meldingen skal nemlig ikke tolkes som en fredsføler, understreger lægeformanden, for der er stadig en del punkter, der bremser for en fredelig løsning – aftaleretten, en sikring af patientfortroligheden, og at lægernes kvalitetsdata ikke kan misbruges til kontrol og sanktioner.

Dem kigger PLO efter i det lovforslag, foreningens jurister og økonomer er ved at nærstudere, og som er ved at blive behandlet i Folketinget og forventes at være vedtaget ved tredjebehandlingen 27. juni.

Og Astrid Krags ord er ikke en garanti – det skal stå klart og tydeligt i loven.

»Tirsdag mødes vi i PLOs bestyrelse, og der ved vi, hvordan vi skal forholde os til lovindgrebet, og om det lægger op til forhandlinger, eller om det lægger op til en konflikt fra 1. september. Men bolden ligger på Folketingets banehalvdel, så det er op til dem at afgøre, hvad det her skal ende med,« siger Henrik Dibbern.

Efter mødet ved lægeformanden også, præcis hvor mange af de praktiserende læger, der er klar til at aflevere deres ydernumre – lægernes licens til at arbejde for det offentlige. Indtil videre har ni ud af ti læger meldt sig på banen, og Henrik Dibbern regner med, at det bliver flere.

Men det er økonomien, der er det springende punkt, fastslår Henrik Dibbern, og det er muligvis den, der kan være konfliktudløseren, hvis ikke Folketinget imødekommer PLO. Lægerne vil sikres, at der følge penge med de 30.000 nye patienter, der årligt kommer til, og med de ekstra opgaver de praktiserende læger overtager fra sygehusene.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) minder lægerne om, at Folketinget med loven i første omgang viderefører den eksisterende aftale om opgaver og økonomi helt uændret, indtil der ligger en ny overenskomst klar.

»Det, mener jeg, giver en stabil ramme for, at der kan forhandles en ny aftale på plads mellem regionerne og PLO hurtigst muligt. Jeg ser frem til et møde med Henrik Dibbern for at orientere om indholdet i svarene, der er givet i lovgivningsprocessen og tage hul på en dialog om det forløb, som ligger efter,« lyder det fra Astrid Krag i et skriftligt svar til Berlingske.

Samme melding kommer fra regionernes chefforhandler, Jens Stenbæk (V), der ikke ser nogen grund til, at lægerne truer med konflikt allerede fra 1. september.

»Lad os nu se, hvad der står i den her lov. Vi har god tid til at få lavet en ny aftale, så der er ingen grund til at tage patienterne som gidsler 1. september. Jeg håber, at Henrik Dibbern vil fortsætte med den positive tone, vi nu hører fra ham,« siger Jens Stenbæk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip