Lægeprotester om patientjournaler gør indtryk på Borgen

Skrevet af admin

24/08/2014

Dagens topnyheder

1000 læger har protesteret, og nu er politikerne også skeptiske over, at regeringen fra 1. september tvinger praktiserende læger til at udlevere følsomme journaloplysninger om patienter med kroniske sygdomme til regionerne uden patientens samtykke.

Gør lægerne ikke det, trues de med bøder.

Liberal Alliances sundhedsordfører Simon Emil Ammitzbøll opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at indkalde Folketingets partier for at drøfte, hvordan patienternes ret til anonymitet sikres.

- Jeg har i dag sendt et brev til sundhedsministeren, hvor jeg anmoder om en fælles drøftelse af, hvordan vi løser det problem, som regeringen selv har skabt, nemlig at læger snart tvinges til at viderebringe følsomme patientoplysninger og dermed reelt må bryde tavshedspligten uden patientens samtykke.

- Jeg håber meget, at ministeren tager initiativ til et sådant møde, for situationen er uholdbar for både læger og patienter, siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Kravet til lægerne bliver rejst i en bekendtgørelse, og lægernes kritik går blandt andet på, at sundhedsdata uden patientens samtykke skal viderebringes til ikke-læger i regionerne. Samtidig frygter lægerne, at patienterne ikke er garanteret anonymitet.

- Det er helt urimeligt, at de praktiserende læger tvinges til at gøre noget, som forringer patientsikkerheden. Det kan vi hverken byde lægerne eller patienterne. Den enkelte patient skal altid sættes over systemet, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge Nordjyske Stiftstidende kritiserer tre andre partier i Folketinget, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative, også den nye bekendtgørelse, der truer lægerne med bøder, hvis de ikke indberetter patientdata for en stribe sygdomme til et centralt register.

Over 1000 læger har skrevet under på en protest mod de nye regler. En af dem er Claus Godske, praktiserende læge i Farsø.

- Jeg har ikke tillid til regionerne. De gør, som det passer dem, siger Claus Godske til Nordjyske.

/ritzau/