Læger bekymrede trods håndsrækning fra sundhedsministeren

Lægerne har de seneste uger udtrykt bekymring for, at de med den nye lovgivning vil miste indflydelsen på deres vilkår, men det er ikke tilfældet, slår Astrid Krag nu fast.

»Vi vil ikke detailstyre lægers arbejdsdag, vi vil ikke tvangsopkøbe eller tvangsflytte nogle lægepraksisser, og vi skal ikke fastsætte økonomien ved lov, men beholde aftalesystemet,« siger Astrid Krag, der vil gøre det »soleklart« i lovforslaget, der bliver fremsat tirsdag, at lægernes arbejdsdag ikke kan styres fra Christiansborg.

Hos de praktiserende læger er man ikke parat til at parkere bekymringen, før man sort på hvidt har set det justerede lovforslag.

»Jeg hører sundhedsministeren sige, at overordnet er det det samme forslag, hun fremlægger, som det, vi har læst. Hun siger også, at der er sket nogle justeringer, men omfanget af dem kan vi ikke bedømme, før vi har fået lov til at læse det,« siger formand Henrik Dibbern.

Spørgsmål: Astrid Krag siger, at nu vil det være soleklart i loven, at man ikke fra Christiansborgs side kan detailstyre jeres arbejdsdag. Imødekommer det ikke jeres bekymring?

»Det glæder jeg mig i hvert fald til at se, om jeg kan genkende, når vi ser den tekst blive fremlagt,« siger han.

Ifølge Astrid Krag bør lægerne tage godt imod justeringerne.

»Regeringen ønsker ikke et opgør med den model, vi har for almen praksis i dag, men vi ønsker at udvikle den, så vi kan tage bedre hånd om de sundhedsproblemer, danskerne slås med,« siger hun.

»Med det ændrede lovforslag, der bliver lagt frem nu, så er bundlinjen, at der er et rigtig godt grundlag for at være praktiserende læge i Danmark.«

Lovforslaget kommer efter, at forhandlingerne mellem lægerne og regionerne om en ny overenskomst i begyndelsen af maj strandede, og regionerne opsagde deres aftale med lægerne.

Lægerne forbereder sig i øjeblikket på at kunne opsige deres forpligtelse over for det offentlige ved at aflevere deres såkaldte ydernumre. I sidste ende kan det komme til at betyde, at danskerne skal betale for at gå til lægen. Astrid Krags justerede lovforslag stopper ikke den proces, understreger lægernes formand.

»Vi forbereder muligheden, for det er først, når lovforslaget har været hele vejen gennem behandlingen i Folketinget, at vi ved, hvad det er for en lovgivning, vi står overfor, og vi er nødt til at være forberedt på at kunne træde ud af forpligtelsen over for det offentlige, hvis vi ikke er sikre på at kunne forhandle vores egne vilkår,« siger Henrik Dibbern.

Astrid Krag forventer dog ikke, at det vil komme så vidt.

»Der er ikke med det lovforslag, der bliver fremsat i morgen, nogen grund til, at man skal aflevere ydernumre eller begynde at tage penge fra patienterne, så det håber jeg da ikke, man vil gøre. Tværtimod håber jeg, at man vil sætte sig ved forhandlingsbordet,« siger ministeren.

Dagens Gossip