Læger beskylder region for at tyvstarte ny lov

»Vores vurdering er, at det ikke er i overensstemmelse med lovgivningen,« siger direktør i PLO, Peter Orebo Hansen. Han henviser til den nye sundhedslov, som Folketinget vedtog 27. juni.

I henhold til den må de danske regioner hyre private aktører til at drive lægehuse, men først fra september 2014, hvor loven træder i kraft.

Professor i sundhedsret Helle Bødker Madsen fra Aarhus Universitet vurderer, at PLO har en pointe, da »den meget omtalte ændring, som giver mulighed for at sende driften i udbud«, ikke er trådt i kraft endnu.

Region Nordjylland forklarer, at ingen læger var villige til at betale huslejen for sundhedshusene. Men PLO undrer sig over, at udbudsmaterialet kun var slået op fra 17. til 23. maj, hen over pinsen, hvilket kun gav tre hverdage til at bide på.

Samtidig siger PLO, at Falck Healthcare hverken betaler for husleje, vand, varme, strøm, telefon eller snerydning:

»Og det mener vi, er ulovligt, fordi det skaber konkurrenceforvridning, så de private aktører får lettere ved at komme ind,« siger Peter Orebo Hansen til Politiken.

Formand for regionsrådet Ulla Astman (S) afviser kritikken. Hun oplyser, at der er taget højde for udgifterne, når regionen betaler Falck Healthcare 6,06 millioner kroner for at drive sundhedshusene i de næste to år.

»Udbuddet fulgte reglerne, og hvis en praktiserende læge havde budt ind, havde vedkommende fået samme vilkår som Falck. Men de eneste, der bød ind, var Falck Healthcare og et andet privat firma,« siger Ulla Astman.

Sundhedsøkonom Jacob Kjellberg fra kommunernes og regionernes forskningsinstitut KORA ser striden om Falckaftalen som en forlængelse af lægekonflikten.

»En væsentlig del af konflikten var, at regionerne gerne ville have flere redskaber til at sikre lægedækning, hvis de ikke kan få alment praktiserende læger til at overtage praksis. Men det er muligt, at Region Nordjylland tager forskud på glæderne ved at indgå aftalen nu,« siger han.

Astrid Krag vil ikke forholde sig til den konkrete klage fra PLO, skriver hun i en mail til Politiken.

Dagens Gossip