Læger flytter mistanke fra zikavirus til insektgift

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

En gruppe argentinske læger sætter nu spørgsmålstegn ved, om det rent faktisk er zikavirus, der er skyld i den store stigning i antal tilfælde af microcephali hos spædbørn i Sydamerika.

Det skriver teknologimediet Tech Times.

Lægerne i Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), som er en argentinsk sammenslutning af læger, der beskæftiger sig med skader fra sprøjtegifte, mener, at de mange tilfælde af børn med misdannede hoveder skyldes gift i drikkevandet.

Ifølge PCST blev insektmidlet pyriproxyfen, der danner misdannelser hos myg, i 2014 tilsat Brasiliens vandforsyning for at undgå myggelarver i landets drikkevandstanke.

Lægerne mener, at midlet kan være grunden til de mange tilfælde af microcephali.

Microcephali er en neurologisk lidelse, der medfører underudvikling af kraniet hos spædbørn.

- Misdannelser hos tusindvis af børn, der er født af kvinder, som lever i områder, hvor den brasilianske regering tilsatte pyriproxyfen i drikkevandet, er ikke et tilfælde, siger PCST i en rapport.

- For eksempel har myndighederne i den brasilianske delstat Pernambuco tilsat pyriproxyfen til drikkevandet, og det er netop her, der findes flest af den myggeart, som bærer zikavirus.

Pernambuco var også den første delstat, hvor spædbørn med misdannelser blev opdaget.

PCST bruger som yderligere argumentation, at der ingen børn er født med microcephali i Colombia, hvor de seneste tal viser, at 5013 gravide kvinder er bærere af zikavirus.

Ifølge lægerne kan de brasilianske sundhedsmyndigheder have en interesse i at give zikavirus skylden for de deforme spædbørn for at fjerne fokus fra insektgiften i drikkevandet.

Det fremgår ikke umiddelbart af rapporten i Tech Times, om insektgiften pyriproxyfen også har været anvendt i andre lande.

/ritzau/