Læger kickstarter drenges pubertet med hormonbehandling

Landets sygehuse havde 503 gange sidste år besøg af drenge mellem 10 og 19 år, som blev undersøgt for forsinket pubertet, viser tal fra Landspatientregistret ifølge avisen. Det er 170 procent flere gange end for 10 år siden.

»Det er en af de få situationer, hvor man oplever teenagedrenge sidde og græde i konsultationen, så tårerne triller. Det kan ødelægge hele deres hverdag i den periode. De bliver ydmyget, fordi de er så små og spinkle. Det skal man have stor respekt for,« siger overlæge Anne Højberg fra Aalborg Universitetshospital til Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun er en af de læger, der behandler drengene.

Ifølge klinikchef på Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, Anders Juul kan de unge være stærkt psykisk påvirket af at være uudviklede »og frygter ofte at skulle begynde i gymnasiet og ligne en dreng på 10,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge Lotte Hvas, seniorforsker, praktiserende læge og medlem af Etisk Råd, bør man overveje det nøje, før man behandler raske børn med hormoner.

»Jeg vil være skeptisk og bekymret over for at behandle raske børn med hormoner. Hvordan påvirker det på sigt kroppen at få testosteron, når kroppen ikke selv er modnet til det,« spørger hun og fortsætter:

»Jeg synes, det lyder som et eksperiment«.

Det vides ikke, hvor mange drenge der ender med at få hormonbehandling for forsinket pubertet, men på Herlev Hospital er cirka 25 drenge i øjeblikket i behandling for forsinket pubertet.

Dagens Gossip