Læger: Nej til afgift sætter sundhed på spil

Det vækker bekymring blandt danske læger, at regeringen og Enhedslisten har besluttet at droppe sukker- og fedtafgifterne.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, mener, at partierne bag beslutningen har valgt at prioritere økonomi frem for hensynet til befolkningens sundhed ved at skrotte afgifterne.

- Når politikerne vælger at droppe afgifterne på fedt og sukker, før vi overhovedet har haft en chance for at se, om de virker, er det reelt en nedprioritering af et stadigt stigende problem med svær overvægt blandt danskerne, siger han.

Mads Koch Hansen finder det helt afgørende, at politikerne nu tager andre initiativer, hvis fedmeepidemien skal bremses.

- Der er brug for en samlet plan, som tager højde for, at næsten halvdelen af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige, og at omkring 13 procent er svært overvægtige. Konsekvenserne er diabetes, blodpropper og kræft.

- Den regning skubber politikerne foran sig, og den kan blive meget stor, hvis ikke der gøres noget nu, siger formanden for Lægeforeningen.

Beslutningen om at droppe afgifterne kommer netop som en ny videnskabelig undersøgelse viser, at i hvert fald fedtafgiften ser ud til at virke efter hensigten.

Ifølge den endnu ikke publicerede undersøgelse er forbruget af smør, margarine og olie faldet med 10 til 20 procent i de sidste tre måneder af 2011, efter afgiften blev indført 1. oktober 2011 - sammenlignet med de samme måneder de to foregående år.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af forbrug og ikke salg. På den måde er der også taget højde for grænsehandel.

Dagens Gossip