Læger og jordemødre skeptiske over for live kejsersnit

Skrevet af admin

18/02/2016

Mest læste i dag

Publikum brød ud i klapsalver, da 29-årige Silje Tejlmann onsdag aften fødte en lille dreng under en direkte tv-transmission.

Han kom til verden ved et kejsersnit, som DR sendte live, så seerne hjemme i stuerne hele tiden kunne følge med.

DR kalder fødslen for god public service, og over en halv million danskere så med, viser tal fra Gallup dagen derpå.

Men fra både Lægeforeningen og Jordemoderforeningen lyder det, at udsendelsen fokuserede for meget på at underholde frem for at oplyse.

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo deltog selv i udsendelsen.

Hun havde sagt ja til at medvirke, selv om hun ville have foretrukket, at operationen ikke var blevet foretaget for rullende kameraer.

- Jordemoderforeningen ville gerne bidrage til at nuancere debatten om kejsersnit, siger Lillian Bondo til Ritzau.

- Men vi ville have foretrukket, at producenten bragte et kejsersnit, som var optaget forud for udsendelsen. Oplysning er vigtig, men generelt bør usikkerhed om udfaldet ikke være en del af underholdningen, siger hun

DR forsikrede dog om, at udsendelsen øjeblikket kunne afbrydes, hvis der opstod noget uventet, eller operationen gik galt.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, deler Lillian Bondos holdning.

- Udsendelsen var god og veltilrettelagt og indeholdt gode elementer af oplysning. Men det faktum, at udsendelsen var live, mener jeg ikke, bidrager til nogen særlig oplysningseffekt.

- Det var nok mere af hensyn til dramatikken og for at fastholde seerne, siger Andreas Rudkjøbing, som frygter for en glidebane, hvor også andre former for operationer vil blive vist på tv.

- En fødsel er som udgangspunkt en positiv ting, hvor man ikke har at gøre med sygdom. Det bekymrer mig, hvis man rykker ind på andre områder, der har at gøre med syge mennesker og operationer, siger han.

I gennemsnit så 573.000 seere med onsdag aftes fra klokken 20.30. To ud af tre seere var kvinder.

Selv om seertallet ligger på samme niveau, som det plejer i det tidsrum, er medieforsker hos DR Henrik Gregor ganske tilfreds.

- Vi har ikke sendt noget lignende på DR1 før, så på den måde er det ret fint, at så mange gad at se med, siger Henrik Gregor Knudsen til DR.

/ritzau/