Læger og patienter advarer mod lægemiddelinstitut under regionerne

Det mener både Lægeforeningen og Danske Patienter.

»Et nyt samlet lægemiddelinstitut skal hele vejen rundt, når det gælder lægemidler. Det skal se på både pris, effekt og bivirkninger og vurdere nye behandlingsmuligheder, og på det grundlag skal instituttet rådgive blandt andet regionerne. Vi frygter, at regionerne som driftsherrer i sundhedsvæsenet vil se for snævert på økonomien og vægte fagligheden for lidt,« siger formand Mads Koch Hansen fra Lægeforeningen.

Lægeforeningen har sammen med Danske Patienter sendt et åbent brev til sundhedsminister Astrid Krag (SF) med opfordring om, at det kommende lægemiddelinstitut bliver uafhængigt.

»Et lægemiddelinstitut skal vejlede politikere, sundhedsmyndigheder og læger om, hvilke behandlinger, der er mest effektive og gavner patienterne bedst muligt. Derfor er det afgørende, at instituttet er fuldstændigt uafhængigt,« siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Siden 2001 er de samlede medicinudgifter i Danmark steget fra 13 milliarder kroner til 20,2 milliarder. Heraf voksede det offentliges andel af medicinudgifterne fra 7,5 milliarder kroner til 13,2 milliarder.

Dagens Gossip