Læger skjuler bijob i medicinalvirksomheder

Men siden slutningen af 2010 har danske læger i minimum 1.340 tilfælde haft en bibeskæftigelse i medicinalindustrien, uden at informere myndighederne, skriver Politiken på baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsen.

Reglerne om, at læger skal søge tilladelse fra Sundhedsstyrelsen, når de ved siden af deres ordinære beskæftigelse vil bijobbe inden for industrien, er vedtaget for at skabe gennemsigtighed om den enkelte læges interesser og habilitet, så patienterne kan få en uvildig behandling.

Og netop denne uvildighed sætter de nye tal spørgsmålstegn ved, mener forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

»Tallene viser, at lægers bijobberi for medicinalindustrien er udbredt. Det kan i sig selv skabe tvivl om deres uvildighed i patientrådgivningen. Tvivlen bliver ikke mindre, når det tilmed viser sig, at mange læger ikke opfylder pligten til at oplyse om bijobberiet,« siger han til Politiken.

Hvis Sundhedsstyrelsen hører om læger, som arbejder ureglementeret inden for industrien, får lægen en påtale om, at det kan ende som en politisag. Men det er endnu ikke kommet så vidt, oplyser styrelsen.

I Danske Regioner kalder formand Bent Hansen (S) tallene for overraskende, men de er ikke nogen dokumentation for, at nogle patienter er blevet behandlet uvildigt, påpeger han. Der er dog tale om et væsentligt problem, erkender han over for Politiken.

»Det er et meget stort problem, som stiller lægerne dårligt, fordi det skaber usikkerhed – og i nogle tilfælde mistanke – om, at lægerne laver ting, som ikke tåler dagens lys.«

Til maj barsler en ekspertgruppe med en rapport med anbefalinger til, hvordan man styrer samarbejdet mellem lægerne og industrien.

Dagens Gossip